Една от най-големите лизингови компании укрила 6 млн. лв. ДДС и не декларирала 30 млн. лв. оборот (ВИДЕО)

Това стана ясно от брифинг на представители на прокуратурата, МВР, ГДБОП и НАП

Брифинг
Брифинг Източник: Скрийншот видео кадър

Една от най-големите лизингови компании у нас е част от мащабната схема за данъчни измами, разкрита от МВР, НАП и прокуратурата. Само за година дружеството укрило 6 млн. лв. ДДС и не е декларирало 30 млн. лева оборот.

 

Това стана ясно от брифинг на зам.-главният прокурор Мария Павлова, директора на ГДБОП Явор Серафимов, главния секретар на МВР Живко Коцев, Чавдар Пастованов - прокурор на Софийска градска прокуратура, и представители на НАП.

 

В схемата участва и голяма верига от кухи фирми. Претърсени са десетки адреси в шест града - София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Част от адресите са на счетоводни кантори. Иззети са счетоводни документи, компютри и са разпитани 28 души, посочи главният секретар на МВР Живко Коцев.

 

Фирмите са успели да укрият ДДС при внос на луксозни коли. Освен това неправомерно е приспаднат данъчен кредит. В схемата са участвали няколко дружества. Целта била да не бъде платен ДДС, като сделките били с чужденци.

 

Правени са фиктивни сделки за стоки и услуги. Колите били придобивани от фирми в Европейския съюз и са декларирани като собственост на "кухите фирми", като по този начин не е внасян ДДС. Автомобили са внасяни втора ръка, предимно от три държави в Западна Европа. Когато колите влизали в България, директно са продавани на краен клиент.

 

При сделките всеки клиент е платил 20 процента на вносителя. Той обаче превеждал парите на друга фирма, която също участвала по веригата. Дружествата, получавали 20-те процента, нямат капитал. По този начин в държавата не е внасян дължимият налог. В схемата са ползвани скъпи коли и товарни автомобили. Те са продавани в София, Пловдив, Варна и Бургас, а счетоводните дружества, обслужвали тази схема, са от Костинброд и Троян.

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени