Ексдепутат от ДПС обявен за издирване

Съдебната сага срещу Петър Ангелов едва започва

Петър Ангелов
Петър Ангелов Източник: България днес

Обявен за издирване се оказа бившият депутат Петър Ангелов! Заедно с него ченгетата търсят и съпроцесника му за данъчни афери Борислав Велинов! Докато двама са в неизвестност, делото започва в тяхно отсъствие, а после се разбира, че Ангелов е бил в болница, а аверът му - в чужбина. Това става ясно от определение на Апелативния спецсъд, съобщава "България Днес".

 

Обвинение за 5 млн. лева

Петър Ангелов, бивш народен представител от ДПС, е с обвинение за престъпна група, източила близо 5 млн. лв. данъци. С него на подсъдимата скамейка са изправени още Красимир Велинов, Борислав Велинов и Нели Дойчева. Процесът започва през 2014 г. в спецсъда и се превръща в същинска сага. След 7 г. точене умира един от съдебните заседатели. Заради законовото изискване за несменяемост на състава се налага делото да започне отново. Това решава съдия Иво Хинов през октомври м.г.

 

Месец по-късно се очаква процесът да започне с нови съдебни заседатели, но ексдепутатът не се явява. През януари т.г. магистратите пак се опитват да започнат, но става ясно, че мандатът на един от заседателите е изтекъл, поради което са назначени двама други. През март заседание отново няма поради неявяване на подсъдимата.

 

Разпоредителното заседание е проведено на части, като на 12 април липсва Борислав Велинов. В съдебната зала го няма и Петър Ангелов. Заради неявяването им съдия Хинов ги обявява за национално издирване с цел да се разберат адресите им, наложена им е забрана да напускат страната. За Велинов са изискани справки, според които той е влязъл в страната през ГКПП Капитан Андреево два дни по-рано. Постановено е принудителното довеждане на двамата до съда, за да си получат протокола от заседанието. Близо месец след това призовкарите не успяват да намерят Велинов на адреса му. Адвокатът му съобщава, че той е решил да отиде в чужбина и ще се върне в средата на май.

 

Тогава се включва и народният избраник от 42-то Народно събрание Петър Ангелов. В своя молба до Темида той споделя, че е в болница. Така съдът отменя част от решенията си за строгите мерки. Разследването по случая е от февруари 2002 г. Разпитани са 40 свидетели, изготвени са компютърно-техническа, съдебно-икономическа експертиза, иззети и приложени са много документи и веществени доказателства, обясняват от прокуратурата. Обвинителният акт е 630 страници, като в обемистия документ се съдържат данни за източването на над 4 млн. лв. от бюджета и за конкретното участие на всеки в престъпната схема.

 

Участниците в данъчната афера са закопчани при спецакция на ГДБОП, ДАНС и НАП

Ченгетата тарашат над 15 адреса в София и Своге. Иззети са веществени доказателства, които уличават групата във финансовите престъпления, посочват разследващите. Те изземат счетоводни документи, компютри, фискални устройства. Конфискувани са над 400 бойни патрона и 60 хил. лв. При обиските са иззети фалшиви печати на НАП, митница София, банки, както и на фирми "бушони".

 

Според прокуратурата фиктивните дружества са използвани от бандата, за да изготвят фалшиви документи за внос и износ на стоки, както и за продажбата им. Като тартор на схемата е Красимир Велинов, който има регистрирани на свое име 5 фирми. Две от тях се занимавали със счетоводна и одиторска дейност.

 

Разследващите подозират, че са използвани клиенти на счетоводните къщи като параван за измамната схема. Освен това дедесарите изградили и мрежа от търговски дружества "бушони". С тях една от фирмите на Велинов за производство и търговия с алуминиева дограма сключвала фиктивни договори за доставка на консумативи и извършване на услуги. По този начин дружеството си намалявало печалбата и избягвало плащането на данъци, сочат от обвинението.

 

Като доставчици са вписвани и фирмите, които счетоводната къща на Велинов обслужвала. Така се декларирали фиктивни покупки и продажби, а данъчните задължения са се трупали на фирмите "бушони". След като успели да източат солидна сума, парите били изпирани отново през фирмите на Велинов, установяват прокурорите.

"Не съм вършил данъчни престъпления. Чакам с нетърпение да си изчистя името. Явно на някои хора не им харесва, че станах депутат", коментира тогава Ангелов. Той посочва, че като физическо лице му е назначена данъчна ревизия, която приключва с начет от 6 хил. лв.

 

Евроскептик и кандидат за районен кмет

Като евроскептик се определя Петър Ангелов. През 2013 г. гръмва скандал, че като част от партия "За хората от народа" той е поискал излизането на България от ЕС. "Не съм бил против членството на България в ЕС, евроскептик е точната дума. Искал съм по-големи субсидии за земеделските производители например", казва тогава депутатът. Той е зам.-шеф на сдружение Футболен клуб "Люлин", чийто председател е Николаос Аманатидис, бащата на Таки. Преди да влезе в парламента, Петър Ангелов се пробва за кмет на столичния район "Люлин", като е издигнат от инициативен комитет.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени