Емил Дечев: Запознах ЕП с трескава активност на Гешев

Дечев: За позицията ще се назначи временно изпълняващ длъжността главен прокурор

Емил Дечев
Емил Дечев Източник: МП

"Задаваха въпроси във връзка с нашите идеи за съдебна реформа през конституцията, през новоприетия закон, който предвиди промени в НПК. Също така те се интересуваха какво точно предвиждаме в конституцията. Обяснихме, че има идея за създаване на два малки съвета – един за съдиите и друг за прокурорите и следователите, като в съвета, предвиден за съдиите засега се предвижда мнозинство на членовете съдии, избрани от съдии, за да се пресече възможността за политическо влияние на законодателната власт над съдебната".

 

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев след изслушване в Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент в Страсбург, Франция, предаде БГНЕС.

 

Дечев обяви, че е запознал членовете на Мониторинговата група с "трескавата активност от страна на главния прокурор през последните няколко седмици".

 

"Обяснихме, че тази активност на главния прокурор принципно е необходима, но точно в настоящия контекст тя буди известни съмнения за пристрастност, тъй като за много от случаите, за които той проявява тази активност, ние знаем фактите от години и някак си той беше сляп и глух за тях. Не само той в лично качество, но като че ли и институцията, за която той отговаряше", каза заместник-министърът на правосъдието.

 

Дечев коментира, че когато стана ясно, че ще бъде приет законът, който предвижда, че ще бъде приет механизъм за ефективното разследване на главния прокурор от независим от него орган, а именно съдия, който е избран временно да изпълнява ролята на прокурор, изведнъж главният прокурор и ръководената от него институция, са прогледнали.

 

"Това именно създава впечатление за липса на безпристрастност и че тази суперактивност, особено последните седмици, не се дължи на желание наистина да се извърши работа според закона, а като че ли да се постигнат някакви други цели", смята той.

 

Дечев отбеляза, че ако президентът издаде указ, с който одобри решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор, всичко приключва.

 

"За позицията ще се назначи временно изпълняващ длъжността главен прокурор измежду някой от заместниците", посочи той.

 

Заместник-министърът на правосъдието обясни, че по време на изслушването не му е задаван въпрос за идеята да се премахне изцяло институцията главен прокурор. Той изрази личното си мнение: "Това е като да натиснеш копчето за атомната бомба. Да, теоретично е възможно, не съм сигурен, че това е най-удачният механизъм".

 

Дечев е категоричен, че така трябва да се направят процедурите, такива възможности да има за противостоене от другите институции, че този орган да не бъде абсолютно безотговорен и безконтролен.

 

"Аз лично съм за такъв вариант, а не просто да се премахне институцията главен прокурор", заяви заместник-министърът на правосъдието.

Той уточни, че към момента не му е известно да се подготвя законопроект за санкциите "Магнитски".

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени