Галина Захарова остава единственият кандидат за шеф на ВКС

Днес представляващият ВСС Боян Магдалинчев не изключи да не се стигне до избор

Галина Захарова
Галина Захарова Източник: 168 часа

Съдия Галина Захарова остава единствената номинация за председател на Върховния касационен съд, съобщава БНР. По този начин тази фаза от изборната процедура приключва. 

 

В момента тя е заместник-председател на ВКС. Беше член на Висшия съдебен съвет в периода 2007-2011 г., но подаде оставка поради несъгласие с кадровата политика на тогавашното мнозинство. Въпреки че на теория може да бъде направена още една номинация в рамките на продължаващото заседание на ВСС, никой не допуска това да се случи.

 

Неофициално опити за втора номинация от трима членове на съдийската колегия са били направени. Не се е намерил обаче кандидат, който да се изправи срещу Захарова, която получи пълната подкрепа на пленума на ВКС.

 

Предстои проверка на документите, възможност за въпроси и изслушване и избор, като те са насрочени за 14 януари. Мандатът на настоящия председател на ВКС изтича на 10 януари. Има възможност обаче и да не се стигне до избор, тъй като, за да има избран председател на ВКС, са необходими най-малко 17 гласа от членовете на ВСС, който в момента е с непопълнен състав.

 

Днес представляващият ВСС Боян Магдалинчев също не изключи да не се стигне до избор. Припомняме, преди седмица правосъдният министър Янаки Стоилов, който също има, обяви, че няма да издига своя номинация за нов председател на ВКС. Според него процедурата няма да пострада, ако Захарова остане единствен кандидат.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени