Гешев е призован да даде обяснения в прокуратурата в понеделник

ВСС реши следващата седмица министърът на правосъдието да свика извънредно заседание

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews

Главният прокурор Иван Гешев обяви пред ВСС, че е призован следващия понеделник в Софийската градска прокуратура, за да даде обяснения по две започнати проверки. Днес Висшият съдебен съвет обсъжда внесения от заместник главния прокурор му Борислав Сарафов сигнал срещу Гешев - за това, че незаконно е записал свой разговор с члена на ВСС Йордан Стоев.

 

Главният прокурор каза, че е готов да даде всякакви обяснения, но чак след като даде показния в Софийската градска прокуратура, за да не попречи на разследването. ВСС реши следващата седмица министърът на правосъдието да свика извънредно заседание, на което да бъдат изслушани Иван Гешев, четиримата му заместници и още две прокурорки от Върховната касационна прокуратура, за които се твърди, че са присъствали на оперативка в кабинета на Гешев този понеделник.

 

ВСС обсъжда и това как се използва учебната база на прокуратурата в Боровец, след като Борислав Сарафов обяви, че Иван Гешев я използва за лични цели. Гешев декларира, че всички бази на прокуратурата се използват съгласно правилата на институцията и срещу съответното заплащане. По думите му това може да се докаже с документи, а в тази база са отсядали както прокурори и членове на ВСС, така и хора извън съдебната система.

 

Някои от членовете на ВСС сами декларираха, че са отсядали в базата в Боровец. Посочиха, че състоянието ѝ е много добро и че нямат впечатления да са верни твърденията на Борислав Сарафов. По-рано Иван Гешев съобщи пред членовете на съвета, че ще излезе в отпуск по лични причини. Преди началото на заседанието председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова определи като изключително тревожна ситуацията в съдебната власт.

 

"Предложението на шестимата колеги от прокурорската колегия ни поставя в началото на процедура по предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Тази законова възможност е изключително лаконично формулирана в закона. Поради това ВСС е изработил правила, по които да се движи", заяви Захарова.

 

Колегата ѝ Георги Чолаков коментира, че случващото се не помага за утвърждаване на доверието в съдебната система. "Следва да бъдат събрани съответните доказателства. Прокурорската колегия, ако бъде сезирана с искане от дисциплинарния състав, може да вземе решение за временно отстраняване за срок до 3 месеца", поясни той.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени