Гешев поиска имунитета на депутата от ДПС Димитър Аврамов

Искането е за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Аврамов, който е обвинен за търговия с влияние, съобщават от прокуратурата

Димитър Аврамов, ДПС
Димитър Аврамов, ДПС Източник: Zonanews

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Димитър Аврамов (посочен в съобщението на прокуратурата само с инициали Д.А. - бел. ред.) по предложение на Софийската градска прокуратура.


Искането е за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Аврамов, който е обвинен за търговия с влияние, съобщават от прокуратурата. С определение от 20 април 2023 г. спецсъдът, който вече не съществува, е спрял наказателното производство срещу Аврамов заради придобиване на депутатски имунитет.


От прокуратурата припомнят, че продължаването на наказателното производство срещу народен представител е възможно само след разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на депутата от ДПС, който може сам да се откаже от него. Делото срещу Аврамов се водеше от закритата вече спецпрокуратура, която през април 2019 г. внесе обвинителен акт в спецсъда. След закриването на спецсъда разглеждането на наказателното производство е продължило в Софийския градски съд.


Аврамов беше арестуван през юли 2012 г., когато бе депутат от ГЕРБ. След арестите бе снет имунитетът му, за да бъде разследван. През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. От 2017 г. Аврамов неизменно влиза в Народното събрание с листата на ДПС.


Според държавното обвинение Аврамов е поискал от арендатора Светослав Илчовски на пет пъти общо 220 хил. лв. и право на ползване на земеделски земи, а след това е взел 100 хил. лв., за да упражни влияние върху длъжностни лица и така да реши проблем с други обработваеми земи.


Аврамов твърдял, че ще упражни влияние върху директора на областната дирекция "Земеделие" Зорница Александрова, за която твърдял, че тя е негов човек и ще уреди проблемите на бизнесмена.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени