Гешев поиска имунитета на двама депутати от "Възраждане" за хулиганство на протест през 2020 г.

Срещу Ангел Георгиев и Веселин Вешев има повдигнати обвинения за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди на полицай по време на протест пред МРРБ през 2020 г.

Ангел Георгиев и Костадин Костадинов, Възраждане
Ангел Георгиев и Костадин Костадинов, Възраждане Източник: Zonanews

Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на двама депутати от "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев. Срещу двамата има повдигнати обвинения за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди на полицай по време на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) през 2020 г.

 

Производствата срещу тях са спрени от Софийския районен съд на 09.12.2021 2021 г. след като Георгиев е избран за народен представител в 47-ия парламент, а Вешев - за общински съветник. На 16.08.2022 г. същият съдебен състав не възобновява производството. Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание Георгиев няма имунитет, Вешев има като съветник, "а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими".

 

В позиция до медиите от партия "Възраждане" съобщават, че депутатите не се притесняват доброволно да се откажат от имунитета си, защото са невиднни. На протеста на 27 януари 2020 г. протестиращи, организирани от "Възраждане" се опитаха да нахлуят в сградата на МРРБ в центъра на София с искане за оставката на правителството заради водната криза в Перник. Те се опитаха да щурмуват сградата, но полицията ги спря с лютив спрей.

 

От МВР казаха тогава, че протестиращи са счупили входната врата на министерството. Двама служители на реда са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Оказана им е медицинска помощ. Около 40 протестиращи са пострадали от лютивия спрей, който полицията използва за разпръскване на протеста.

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени