Гешев: Войната в българските институции, обикновено я плащат българските граждани с цената на бум на престъпността

Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно, законът за Бюрото по защита е писан на коляно, допълни той

Иван Гешев на откриването на паметника на Удроу Уилсън
Иван Гешев на откриването на паметника на Удроу Уилсън Източник: ПРБ

"За г-н Рашков ще кажа, че аз уважавам българските институции. Избягвам да коментирам, защото войната в българските институции, обикновено я плащат българските граждани с цената на бум на престъпността. Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно." Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев по повод вчерашните изявления на служебния министър на вътрешните работи, че обвинител №1 е иззел старо разследване срещу министър на ГЕРБ, предаде БНТ.

 

Главният прокурор направи изявлението си пред медиите на площад "Бански" в София, където присъства на откриването на бюст-паметника на американския президент Удроу Уилсън, наричан още "Спасителят на България". Вчера служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че главният прокурор е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ. Според Иван Гешев има риск за защитата на свидетелите срещу мафията.

 

"Посочили сме рисковете, надяваме се да не се случат. В НС казах, че отговорността няма да се носи от прокуратурата. Отговорността от момента в който влезе законът, е в изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието. Аз съм свикнал от 1994 година под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури. Това не е новина за мен", заяви той по повод преминаването на Бюрото по защита към министерството на правосъдието.

 

"Точно това е проблемът със защитата на свидетелите, това че законът е писан на коляно, с бързане. Този закон, заедно със закона на бюджета, е най-важният закон в държавата. Защото така се оказва - в последните часове на Народното събрание се приема закон, с който се мести Бюрото по защита от една структура в друга", допълни Гешев. Той заяви, че не се интересува от това какво ще се случи с охраната му, след като беше приет новият закон за НСО.

 

"Прочетох в някои сайтове, че ще се приемат закони срещу прокуратурата и срещу Гешев. Надявам се това да не е така", каза той. Според него това би било много тъжно за върховенство на правото, за демократичните ценности и за държавността в България.

 

"Може би е символично, че в днешния ден, по инициатива на Асоциация на прокурорите се открива паметник на приятеля на България, 28-ия американски президент Удроу Уилсън, за който съм сигурен , че не много българи знаят. Те трябва да знаят, че може би благодарение на него и на други хора България съществува в сегашните си граници", коментира Гешев откриването на паметника на президента Уилсън.

 

По думите му само заедно и обединени можем да направим нещо в посока на държавата си, това, което са искали стотици хиляди българи, които са загинали за нея.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени