Гл. комисар Антон Златанов: Рязко скача заплатата на полицаите от 2025 година

Честите смени в ръководството не се отразяват добре на системата на МВР, категоричен е шефът на Гранична полиция

Антон Златанов
Антон Златанов Източник: БГНЕС

"Никой не е водил с мен разговори с мен за поста главен секретар", заяви в сутрешния блок на bTV главен комисар Антон Златанов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция" и поясни, че всички подобни твърдения са спекулации. Той сподели, че има много добър екип и си има работа.

 

Относно мигрантите, преминаването нелегално на границата ни, Златанов разкри, че сега наистина е едно от най-натовареното време. За последното денонощие е имало 300 опита за преминаване на българо-турската граница, сподели той. По думите му мигрантският натиск е намалял със 70%. Той подчерта, че най-много мигранти правят опит да минат границата през август септември и октомври.

 

Златанов отчете като успех и неутрализирането на няколко организирани престъпни групи, занимаващи се с каналджийство. Шефът на гранична полиция отчете сериозен спад в опитите за нелегално влизане в страната. Той посочи, че от началото на годината са направени 35 000 опита за нелегално влизане в страната. Златанов поясни, че за същия период миналата година те са били 126 000.

 

Гл. ком. Златанов сподели, че има още 100 км от границата ни с Турция, които са без видеонаблюдение. По думите му до края на година граничните полицаи ще получат още 200 нови автомобили. Той коментира обаче липсата на кадри в службата. Търсят се над хиляда гранични полицаи.

 

От 1 януари 2025 година, главният комисар разкри, че заплатите ще бъдат повишени. Стартовата заплата в момента е около 1300-1400 лв., но от новата година ще стане около 2000 лв.

 

"За всяка една система е добре да има стабилност и да се работи в дългосрочен план. Честите смени, особено в ръководството, не са отразяват добре. Бившият и сегашният министър на вътрешните работи са хора с опит, които познават системата на МВР", каза още шефът на Гранична полиция Антон Златанов.

 

Той подчерта, че е работил добре с Калин Стоянов. По думите му двамата се познават от времето, когато Стоянов е бил ръководител на ГДБОП. Златанов отрече с него да са водени разговори да поеме поста главен секретар на МВР.

Още от "Закон и ред"

Над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани през август, показват данни на Междуведомственото звено на прокур

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 607 специализирани операции и са задържани 869 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени