Главният прокурор Иван Гешев: Изправени сме пред политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като борба с престъпността

Демерджиев - спецправосъдието да се закрие, или да работи под нова форама и с нови правила

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

"Налице е реална опасност за върховенството на правото и основни демократични ценности, които споделя европейското семейство. Затова трябва да си отговорим като общество и професионална общност искаме ли правила за всички или се отказваме от тях и искаме те да не се отнасят за шепа недосегаеми и богоизбрани", заяви главният прокурор на Република България Иван Гешев при откриването на конференцията "Съдебна реформа. Специализирано правосъдие".


Във форума участват представители на  трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, членове на Висшия съдебен съвет, представители на органите на специализираното правосъдие, професионални магистратски организации, на академичните среди и на неправителствения сектор. В началото на конференцията видео приветствия отправиха Адриан Лазара – председател на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, Ладислав Хамран - президент на "Евроджъст" и Долорес Делгадо - главен прокурор на Кралство Испания.


В приветствието си при откриването на форума главният прокурор Иван Гешев посочи, че тази година със своя глас българските граждани са дали "ясен знак към представителите и на трите власти, че очакват от тях реформи и промени, които да подобрят условията на живот и развитието на България". Прокуратурата е готова да участва в такива промени, ако тяхната цел е да се отговори на очакванията на обществото за повече справедливост, увери той.


"Прокуратурата пое инициативата за провеждането на днешната конференция, за да декларираме еднозначно готовността на българската прокуратура за открита дискусия с цел провеждането на истински ползотворна и ефективна реформа. И с надеждата, че професионалното мнение на практикуващите юристи, неправителствените организации и академичната общност ще бъде чуто", каза главният прокурор. Той подчерта, че несъмнено реформи се налагат в много сфери на държавната власт, но те трябва да се реални и "най-важното в интерес на българските граждани".


Измененията на Конституцията, в това число и на законите, почти без изключения, са извършвани и се извършват без провеждането на конструктивен и професионален дебат, лишен от личностни интереси, без да бъде чут гласа на магистратите, пряко ангажирани с правоприлагането, както и на академичната общност. Извървяхме дълъг път на еволюция на нашето законодателство и синхронизиране с европейските правила. За съжаление, сме изправени пред политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като "реформа" и борба с престъпността“, предупреди Иван Гешев.  


Той подчерта, че обществото и професионална общност трябва да си отговорят дали "искаме революционно извънредно законодателство, което да заличи постигнатия и признат от България прогрес след приемането ни в ЕС и да застраши основни права на българските граждани". И още: "Да решим проблемите на лица, преследвани от правосъдието, или искаме реална промяна в интерес на обществото за ефективна борба с престъпността. Искаме ли провоохранителните институции да си взаимодействат в рамките на закона или да продължи задълбочаващата се тенденция на институционални войни и лични вендети, водещи до притеснителна тенденция за бум в последните месеци на организираната престъпност, корупцията, трафика на мигранти и т.нар.битова престъпност (кражби, грабежи, телефонни измами, кражби на МПС)".


Промени са нужни, те следва да бъдат направени и отвъд съдебната власт,  включително в МВР, контролните органи и службите за сигурност, за да се осигури очакваната от всеки български гражданин справедливост и да се гарантира, че върховенството на правото у нас не е предлог за политически и личностно мотивирани промени, а осъзната реалност и основен приоритет за нас, заяви Иван Гешев пред участниците в конференцията.      

 

"Взаимодействието между съдебната и изпълнителната власт се осъществява между министъра на правосъдието и неговата администрация. Считам, че взаимодействието трябва да е честен и открит процес", бяха встъпителните думи на министъра на правосъдието Иван Демерджиев. Той отбеляза, че в доклад на ЕК се посочва, че: "Основнта критика е, че не са постигнати солидни резултати по отношение на окончателните осъдителни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта".

Иван Демерджиев отбеляза още, че трябва да се пристъпи към закриване на институциите на специализираното правосъдие в България: "Министерството на провосъдието поддържа виждането, че специализирано правосъдие у нас може да има, но при изключително сериозно стесняване на предметния му обхват и изграждане на изцяло нов модел инструкции, по което същото да се развива, като специализирани отдели към апелативните или окръжни съдилища или като разследването се възложи на прокурори със специална подготовка", каза още Демерджиев.

      
Главният прокурор изрази благодарност към представителите на европейски институции, на прокуратури от страни членки на Европейския съюз и от Балканския регион, които присъстват на конференцията или участват в нея чрез видеоконферентна връзка. 

Още от "Закон и ред"

Двама българи са сред задържаните при мащабна полицейска акция в Европа срещу разпространяването на детска порнография

Задържаните са с хора различни профили, сред които бивш учител от Майот (отвъдморски департамент на Франция), унгарски педиатър, радиоводещ и туристи, пътували до Тайланд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени