Главният прокурор Иван Гешев: Нека "основанията" на Йорданова и на служебния министър Стоилов да бъдат открити пред българската общественост, за да види техния смешен характер

Ако не беше тъжно всичко това, щеше да е изключително смешно. Смешна е не процедурата, а основанията", каза той.

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Lex.bg

Наблюдаваме бум в престъпността в размери, които наподобяват 90-те години. Този бум е резултат от войната на институциите срещу прокуратурата. Явно сега не са проблем грабежите, кражбите на коли, битова престъпност, организираната престъпност, не е проблем съсипването на работещи структури като специализираната прокуратура.

 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди предстоящото заседание на Висшия съдебен съвет, който ще реши дали да прекрати предсрочно мандата му по искания на правосъдния министър Надежда Йорданова и на предшественика ѝ Янаки Стоилов.

 

"Не мога да преценя какво ще бъде решено на пленума на ВСС. Ще повторя, че нямам никакви притеснения, абсолютно всички "основания" в кавички на Йорданова и на служебния министър Стоилов да бъдат открити пред българската общественост, които да се запознаят с техния смешен характер.

 

Ако не беше тъжно всичко това, щеше да е изключително смешно. Смешна е не процедурата, а основанията", каза той.

Посочените от настоящия и бившия министър въпроси включват: бездействал ли е обвинител №1 в държавата по отношение на полицейското насилие на протестите през 2022 г.; казусите "Осемте джуджета", "Емилиян Гебрев" и случайното разпределение на делата.

 

Янаки Стоилов иска отстраняването на Гешев и заради избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, публични изказвания, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност, и използването на Бюрото за защита на свидетели отвъд законовите му правомощия.

 

Главният прокурор заподозря политическа поръчка в искането за отстраняването му с "измислени" основания, която целяла използването на прокуратурата като бухалка срещу определени хора в името на конкретни политически интереси.

Още от "Закон и ред"

Иван Гешев обсъди с унгарския си колега Петер Полт сътрудничеството между прокуратурите на България и Унгария

Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на българския главен прокурор в Унгария, където се провежда Годишната конференция на Европейската еврейска асоциация

Прочетете повече прочетете повече

Главният прокурор Иван Гешев участва в Годишната конференция на Европейската еврейска асоциация в Будапеща

Иван Гешев запозна председателя на Европейската еврейска асоциация Раби Марголин с позицията на Прокуратурата на Република България за нулева толерантност към антисемитизма

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени