Главният прокурор Иван Гешев нищи клептокрацията и незаконните финансови потоци на форум в Украйна

В събитието участваха главни прокурори и магистрати от държави от Централна и Източна Европа

Иван Гешев на форум в Украйна
Иван Гешев на форум в Украйна Източник: ПРБ

Главният прокурор на Република България Иван Гешев участва в Международния антикорупционен форум "Клептокрация и незаконни финансови потоци", който се проведе в Киев, Украйна. Форумът бе под патронажа на г-жа Ирина Венедиктова – главен прокурор на Украйна.

 

Основен фокус на срещата бе противодействието на корупцията по "високите етажи на властта" и финансовите престъпления, както и необходимостта от функционирането на специализирани структури с цел гарантиране ефективността на разследванията на този вид престъпни деяния.  Засегнати теми в дискусията бяха начините за проследяване и пресичане на незаконното финансиране, конфискацията на придобито по престъпен начин имущество и активи.

 

В събитието участваха главни прокурори и магистрати от държави от Централна и Източна Европа, ръководители на специализирани съдилища и прокуратури по противодействие на корупцията в Украйна, Денис Монастирски - вътрешен министър на Украйна, правосъдният министър на страната Денис Малюска, председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук. Онлайн във форума се включиха и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, президентът на Евроджъст Ладислав Хамран и представител на ОЛАФ. Сред участниците бяха и представители на Съвета на Европа, Международната асоциация на прокурорите, неправителствени организации и академичната общност.

 

Представителите на отделните прокуратури обсъдиха спецификите на съответните законодателни системи в контекста на необходимостта от прилагане на комплексни и съвместни подходи в провеждането на трансгранични разследвания.

 

Акцент в дискусиите бяха  и предизвикателствата пред разследващите и правоприлагащите органи за борба срещу корупционни и финансови престъпления в контекста на бързоразвиващата се дигитализация и навлизащите на пазарите нови механизми за разплащания като криптовалутите.

 

Още от "Закон и ред"

Двама българи са сред задържаните при мащабна полицейска акция в Европа срещу разпространяването на детска порнография

Задържаните са с хора различни профили, сред които бивш учител от Майот (отвъдморски департамент на Франция), унгарски педиатър, радиоводещ и туристи, пътували до Тайланд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени