Главният прокурор Иван Гешев: Персонализирането на проблемите между институциите води до бум на престъпността

Ако оставката на главния прокурор ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение на държавата, аз с удоволствие ще си подам оставката, добави той

Постигнахме сериозни резултати при добро взаимодействие с МВР през миналата година в борбата с битовата престъпност, каквато тенденция в момента не е налице. През 2020 г. бяха проведени 1249 съвместни операции в над 3000 населени места, разкрити са над 2000 престъпления и са обвинени над 1186 лица. Това заяви главният прокурор Иван Гешев при представянето на доклад на Центъра за изследване на демокрацията на тема: "Битова престъпност и доверие в полицията".

 

"Когато имахме добър синхрон с МВР, сега не е така, се опитахме да развием широка медийна кампания, включително и с посещения на населени места при извършени престъпления. Целта бе доверието и спокойствието на българските граждани, да се покаже, че държавата съществува и си върши работата. Отзвукът по места беше положителен", посочи още главният прокурор.

 

Той изтъкна, че службите на МВР през последните месеци основно са се "концентрирани върху изборните престъпления и някои добри практики са преустановени", сред тях - практиката да се провеждат съвместни операции около училищата, свързани с борбата срещу разпространението на наркотици. В изказването си главния прокурор обобщи наблюденията на административните ръководители на прокуратурите от цялата страната, с които е провел работни съвещания през последните месеци.

 

"Войната, която се води срещу прокуратурата, е факт. Ние няма да участваме в нея, а ще се стараем да си вършим работата в интерес на българските граждани. Персонализирането на проблемите между институциите води до проблеми в борбата с престъпността и бум на престъпността", каза главният прокурор и предупреди, че е налице тенденция за ръст на всички видове престъпност.

 

"Призовавам да продължи доброто взаимодействие между институциите. Няма как извършител на престъпление да бъде наказан, осъден и това да има превантивна функция върху други евентуални извършители на престъпления, без полицията да разследва, да разкрие това престъпление и без да уведоми прокуратурата", категоричен бе Иван Гешев. Призивите на новия министър на правосъдието главният прокурор да подаде оставка, Иван Гешев окачестви като "политически изявления".

 

"Ще отговоря и по шеговит начин: "Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение на държавата, включително ще прекрати пандемията от Ковид-19 в България, в целия свят, аз с удоволствие ще си подам оставката", коментира в отговор на журналистически въпрос главният прокурор.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени