Главният прокурор Иван Гешев поздрави победителите в конкурса "Прокурор за един ден"

Програмата "Прокурор за един ден" е насочена към момичета и момчета от ромски произход на възраст между 16 и 18 години

Главният прокурор Иван Гешев поздрави победителите в конкурса "Прокурор за един ден"
Главният прокурор Иван Гешев поздрави победителите в конкурса "Прокурор за един ден" Източник: АПБ

"Реформа е разрешаването на реални проблеми", така главният прокурор на Иван Гешев отговори на въпрос на победител в конкурса "Прокурор за един ден" как си представя съдебната реформа. "Принципът на законосъобразност не може да се заменя с принципа на целесъобразност, защото това е много опасно за гражданското общество и правата на гражданите", подчерта Иван Гешев.

 

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев Източник: АПБ

Главният прокурор поздрави лауреатите в надпреварата за ученическо есе, организирана за втора поредна година от Асоциация на прокурорите в България, съвместно с Британското посолство в София, Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе” и Младежка фондация "Арете". На срещата присъства и заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

 

Ръководителят на НСлС Борислав Сарафов
Ръководителят на НСлС Борислав Сарафов Източник: АПБ

Победителите в тазгодишния конкурс - Дочка Атанасова и Юри Стоянов от Ямбол, Жасмина Цветанова от Видин, Яна Маринова от София, Аксения Ракова от Шумен и Красимира Михайлова от Пазарджик, посетиха Съдебната палата в гр. София, придружени от председателя на Асоциацията на  прокурорите Владимир Николов.

 

Иван Гешев приветства учениците за ентусиазма им да участват в конкурса и ги призова в днешното време на дезинформация и фалшиви новини да не се ограничават в търсенето на истината и на различните гледни точки.

 

"Силно се надявам някои от вас да поемат по нашия път, професията ни е много интересна, защото нито един ден не си прилича с другия", обърна се към учениците заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той подробно разказа в какво се състои професията на следователя, нейната динамика и предизвикателства.

 

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев Източник: АПБ

Според председателя на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов да си прокурор е кауза. "Прокурорът е щит за слабите и пострадалите, но той е и меч, за да може виновните да получат справедливо възмездие", обясни Николов.

 

Програмата "Прокурор за един ден" е насочена към момичета и момчета от ромски произход на възраст между 16 и 18 години и цели да ги насърчи да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие, като им се даде възможност да разберат какво е да бъдеш прокурор и се постави акцент върху важността на върховенството на закона сред младите хора.

 

 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени