Главният прокурор Иван Гешев за липсата на законови промени във връзка с "войната по пътищата": Депутатите нямат аргументи, страх ги е да чуят гражданите, ще отида сам в парламента

Някой трябва да чуе хората! Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата, добави той

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев Източник: ПРБ

"Най-добре проблемите на гражданите познава местната власт и за да има ефективност в борбата с престъпността, трябва да има по-активен диалог с тях. Масовата продажба и употреба на дрога, катастрофите по улиците, организираната престъпност, която се връща, лично мен ме притеснява. И би трябвало да притеснява всеки". Тези акценти открои главният прокурор Иван Гешев при срещата си във вторник вечер с представители на местната власт и граждани от Велико Търново и региона. В срещата, която бе по покана на кмета на града Даниел Панов и се проведе в общината, от страна на прокуратурата участваха още – Сийка Милева, говорител на главния прокурор, Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново, окръжният и районният прокурор - Христо Христов и Тихомир Шабов, както и Димитър Машов, директор на ОД МВР - Велико Търново.

 

"Ние разбираме и се стараем да разберем проблемите на гражданите и където можем да ги решим. Ние не сме държавата, но сме част от държавата и разполагаме с определени правомощия по Конституция и можем да направим много", каза Иван Гешев по повод инициативата, възникнала след срещата между ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) на 11.11.2022 г., за създаването на работна група, която на експертно ниво да предлага решения, свързани с противодействието на престъпността по места. Иван Гешев изрази своята и на административните ръководители на прокуратурата готовност за провеждането и на други открити дискусии с представители на местната власт и граждани в цялата страна. 

 

В началото на срещата главният прокурор изрази съболезнованията си към родителите и близките на 14-годишното момче от казанлъшкото с. Бузовград, което в края на миналата седмица стана жертва на поредния тежък пътен инцидент, причинен от употребил алкохол и наркотични вещества шофьор. "Поредното дете – на 14 години, загина заради инцидент на пътя. Прокуратурата ще направи всичко възможно, въпреки усещането за разпад на държавността, да има справедливост", заяви Гешев и призова хората да подкрепят активността на прокуратурата, за да се постигне търсената промяна към повече сигурност. "Ако ние не променим мисленето си, ще продължим да живеем по същия начин. И внуците ни ще живеят по същия начин", подчерта главният прокурор.

 

Иван Гешев изтъкна още, че заради загинали деца във вторник по едно и също време в три населени места в страната – гр. Шумен, с. Братаница и с. Бузовград, хората протестират, но това изглежда не е достатъчно, за да се ангажира вниманието на законодателната власт. "Някой трябва да чуе хората! Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата. Проблемът в България е, че държавата гони престъпника, нарушителя, а не обратното. Нарушавало се правото на собственост, ако отнемеш автомобил на пиян или дрогиран шофьор. А правото на живот? Кое е по-важно – правото на собственост или правото на живот?", коментира главният прокурор. Той припомни, че е повдигнал въпроса на срещи с четири от парламентарните групи в Народното събрание, но към момента реални действия не са предприети. Иван Гешев изрази готовност отново да се срещне с пълните състави на парламентарните групи, за да настоява за подобряване на законодателството. 

 

"Нали искат съдебна реформа, дай да кажем какви са проблемите, какви са им идеите, нека гражданите чуят. Ама ги е страх, защото нямат аргументи. И всичко е, надявам се не някакви лични, корпоративни, партийни и всякакви други интереси, които не съвпадат с интересите на българските граждани", посочи още Гешев. Във връзка с отказа на част от парламентарните групи да се срещнат с ръководството на прокуратурата, главният прокурор коментира: "Вече си мисля, че ги е страх, защото нямат конкретни аргументи, никакви аргументи. След като се притесняват да ме поканят в парламента, ще отида сам с цялата парламентарна група, която иска да се види с мене. Аз не се притеснявам, те защо се притесняват".

 

В рамките на срещата Гешев отговори и на редица въпроси, свързани с правомощията на прокуратурата по контрол на законосъобразността на актовете на общинските съвети, както и за последиците от закриването на органите на специализираното правосъдие. 

 

"От закриването на Специализираната прокуратура и съд пострада държавата. Това бе показен разстрел на едни работещи институции. Не казвам, че нямаха проблеми, всяка институция, където са концентрирани най-големите интереси за борба с организираната престъпност и корупцията, е нормално да има и проблеми. Но специализираното правосъдие бе най-работещото", подчерта Гешев и даде конкретен пример, според който от началото на годината в страната са разкрити едва 2-3 групи, занимаващи се с разпространение на наркотици, докато по време на активната работа на спецпрокуратурата, разкриваемостта е била по 3-4 групи на месец, а понякога и повече. 

 

В качеството си на домакин на срещата, кметът на гр. Велико Търново Даниел Панов изрази благодарност за готовността на главния прокурор за пряк диалог с местната власт и от своя страна призова за увеличаване на полицейските служители в общините, както и за промени в законодателството, които да дадат нужните правомощия на местната власт за бързо решаване на въпроси, свързани със сигурността на гражданите.

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени