Главният прокурор не е виновен за проблемите с Плана за възстановяване, заявиха от прокуратурата

Зам.главния прокурор Красимира Филипова разкри, че част от мерките в Плана за възстановяване и устойчивост са несъвместими с конституцията

Брифинг на ръководството на ПРБ
Брифинг на ръководството на ПРБ Източник: ПРБ

Представител на ръководството на Прокуратурата на Република България в лицето на зам.главния прокурор Красимира Филипова даде брифинг, на който съобщи позицията на ПРБ относно лъжи от страна на политици във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост и манипулации, свързани с името на главния прокурор. 

 

"Прокуратурата на Република България се противопоставя на обвързването на неуспехите на изпълнителната власт с главния прокурор. Внушава се, че развитието на Бг е в пряка зависимост от главния прокурор. Истината е, че Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не е обвързан с горното, манипулира се общественото мнение с цел отстраняване на главния прокурор и овладяване на прокуратурата. Твърди се, че България ще загуби милиарди средства заради липсата на отчетност на главния прокурор", заяви Красимира Филипова.

 

Зам.главен прокурор Красимира Филипова
Зам.главен прокурор Красимира Филипова Източник: Facebook

Тя добави, че европейските институции не могат да се намесват във вътрешно-държавни въпроси и подчерта, че е манипулация твърдението за обвързанос на мерките по ПВУ  с прокуратурата. Служебното правителство, а не ЕК, изисква промени в Прокуратурата и фигурата на главния прокурор. Това е позицията на Прокуратурата.

 

"Това не са условия на ЕК, а на изпълнителната власт, обслужват се политически интереси. Не европейските ни партньори, а служебното правителство е предложило реформа в прокуратурата за отчетността и отговорността на главния прокурор, нямащи нищо общо с икономическите мерки, каза зам.-главния прокурор.

 

Не е ясно по каква причина бизнес средата и противодействието на корупцията са обвързани с отчетността на главния прокурор, коментира Филипова. 

 

"Свидетели сме на изказванията на политици, които, освен че не отговорят на обективната действителност, се опитват да внушат, че развитието и просперитета на България са пряко обвързани с личността на главния прокурор. В резултат на този подход вместо да се търсят реални решения фокусът на обществото се фокусила върху главния прокурор", добави тя. 

 

"Планът за възстановяване и устойчивост не е обвързан с горното и целта на тези изказвания е манипулиране на общественото мнение, с цел овладяване на прокуратурата. А въвеждането в Плана на мерки, свързани със съдебна реформа, е по изричното настояване на служебното правителство, а не на Европейската комисия", заяви Филипова.

 

Зам.главния прокурор Красимира Филипова разкри, че част от мерките в Плана за възстановяване и устойчивост са несъвместими с конституцията, а някои дори са обявени за противоконституционни с решения на КС.

 

"Прокуратурата не може да бъде отговорна за действието или бездействието на органите на изпълнителната власт и на законодателните органи. Прокуратурата изпълнява закона такъв, какъвто е, защото това е нейно задължение и няма да позволи да бъде използвана като оправдание за несполуките на изпълнителната и законодателната власт", завъврши тя.

 

В края на брифинга Красимира Филипова информира, че тази позиция на ръководството на ПРБ ще бъде изпратена на ЕК, на ЕП, на посолствата на държавите-членки на ЕС, на САЩ и Великобритания. 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени