Главният прокурор поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да му бъде повдигнато обвинение

Искането е по предложение на Софийска градска прокуратура

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Zonanews

 Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народен представител и бивш министър-председател Б.Б. по предложение на Софийската градска прокуратура, съобщават от държавното обвинение.

 

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

 

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Б.Б. е обявен за народен представител и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

 

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Б.Б.

 

На 30 май Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Борисов.

 

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като "Барселонагейт", по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител (пране на пари).

 

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, заявиха от СГП.

 

На 31 май Бойко Борисов каза пред журналисти в Народното събрание, че няма да се откаже от депутатския си имунитет. 


Внесеното днес искане означава, че сега Борисов ще трябва да заяви дали ще се откаже сам от имунитета си. Ако не го направи, парламентът ще трябва да формира комисия по въпроса.

 

Предложението, което беше направено от Софийската градска прокуратура до главния прокурор, сега е подписано от Гешев е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като "Барселонагейт", по което са събрани доказателства за пране на пари.

 

Още от "Закон и ред"

Прокурор Илиана Кирилова отказва на Никола Минчев да се яви в комисията "Нотариуса" на НС

Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото, пише тя

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени