Главният прокурор получи двоен удар във ВСС - отхвърлиха искането му за експертиза на използваните от него думи "политически боклук"

Отхвърлиха и искането му за социологическо проучване, което да покаже какво е нивото на доверие към съдебната власт към датата 15 май, когато той използва израза

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews

Двоен удар във ВСС получи главният прокурор Иван Гешев. Пленумът на висшите магистрати не прие доказателствените искания на Гешев. Той поиска експертиза на етимолог, за да стане ясно дали изразът "политически боклук" е уронил престижа на съдебната власт. Предложението беше отхвърлено с 4 гласа "за" и 17 гласа "против".

 

Освен това Гешев поиска да бъде направено социологическо проучване, което да покаже какво е нивото на доверие към съдебната власт към датата 15 май, когато той направи пресконференция и използва израза "политически боклук", както и след тази дата. Последното доказателствено искане, което главният прокурор направи е да се поиска информация от отдел "Публична комуникация" за това кой може да публикува в профила на главния прокурор в Twitter.

 

Според членовете на ВСС, които гласуваха против доказателствените искания, те са ненужни и не са необходими, защото изясняването на фактите и обстоятелствата са в експертизата на всички магистрати, участващи в заседанието.

 

Магистратите гласуваха поотделно отправените доказателствени искания на главния прокурор Иван Гешев. Доказателственото искане за експертиза на експерт със специалност етимология или лингвистика, която да изясни дали с израза "политически боклук" е уронил престижа на съдебната власт, беше отхвърлено със 17 гласа "против" и 4 гласа "за" 17.

 

Пленумът на ВСС отхвърли и искането за социологическо проучване, което да покаже какво е доверието към съдебната власт към датата 15 май и след нея. Това предложение беше подкрепено само от петима магистрати, а 16 гласуваха "против".

 

По отношение на искането на главния прокурор за получаване на информация от "Публична комуникация” към администрацията на главния прокурор за изискване на информация за това дали посочения профил в Туитър на Гешев е служебен и кои лица могат да качват в него, магистратите гласуваха с 2 "за", а "против" гласуваха 19.

 

Преди гласуването главният прокурор отбеляза, че по същество ситуацията е дума срещу дума. "Ние смятаме, че не сме уронили престижа на съдебната власт, вносителите смятат, че сме уронили престижа. В рамките на един процес, в който страна са и вносителите трябва да се приеме едно от двете мнения без каквато и да е обективна конкретика дали това се е случило или не се е случило", подчерта той.

 

Заседанието продължава, очаква се да бъде изслушана Даниела Машева - заместник на Гешев. Според правосъдния министър Атанас Славов гласуването по решението за отстраняване на Гешев може да се състои още днес.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени