Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис с директни обвинения към Зартова и нейн бивш заместник

Гръцките бизнесмени обясниха, че са получили обвинения от СРП за неясно престъпление. По тези обвинения са им били определени рекордни парични гаранции и им е издадена забрана да напускат България

Невена Зартова
Невена Зартова Източник: БГНЕС

След изслушването на Владислава Цариградска, Невена Зартова и нейните бивши заместници, парламентарната комисия по случая "Нотариуса" изслуша гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос. Именно те обвиняват бившия районен прокурор на София Зартова и заместника ѝ Борислав Георгиев във взаимодействие с Нотариуса, за да бъдат повдигнати несъстоятелни обвинения на гръцките инвеститори.

 

Гръцките бизнесмени обясниха, че са получили обвинения от СРП за неясно престъпление. По тези обвинения са им били определени рекордни парични гаранции и им е издадена забрана да напускат България. Те определят този период като кошмарен, защото през това време групата около Нотариуса им е искала пари, за да им "оправи положението".

 

"Тези трябва да дават обяснения в институциите защо делата и кражбите на имотите на хората и на деди, и на баби на българите ги няма. Не тука. Усетихте ли наглостта, спектакъла? Колко дълбоко е? Защото играят роля, господа. И лицето Зартова не знае защо Божанов не е имал 20 дела, защото нейният кум беше на нейното място - Радослав Димов. Дали някой отиде на апелативен прокурор? И Огнян Герджиков е на баща ѝ кум", каза гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис.

 

И се обърна с въпрос към Невена Зартова: Г-жо Зартова, вие асистент ли сте в Софийския университет, преподавате ли?

Невена Зартова: Да.

Йоаким Каламарис: Там е заровено яйцето, разбирате ли - не при нас!

 

Гръцкият бизнесмен добави: Такова нещо не съм преживявал. Тези прокурори направиха цирк. Те търсиха от вас амнистия. Те искат за втори път да ни съдят пред вас, след като не успяха с хайката на Божанов, Атанасов и това лице Зартова. Имотът, за който ни рекетираха, е собствен имот.

Усетихте ли наглостта? Защото играят роля пред техните ръководители! От СУ започва проблемът - Огнян Герджиков е на баща й кум! Проверете къде са пътували тези хора през последните 5 години и всичко ще разберете!".

 

"Постановлението, с което Софийската градска прокуратура, по реда на служебния надзор, отмени трите обвинения, е защото се касае за гражданско-правен спор, който е решен чрез средствата на институционалния тормоз и методите на НПК и НК", посочи адвокатът на бизнесмените Ася Манджукова.

 

Тя обясни, че клиентите й, гръцки бизнесмени, са обвиняеми и това е стрес, а не този, от който се оплакаха прокурорите. Тя опроверга прокурор Невена Зартова за обстоятелствата по делото. Обясни, че двамата гърци са получили забрана да пътуват в чужбина само по формални предпоставки - понеже Каламарис е грък, а българинът Дикос - защото вероятно има и гръцко гражданство. Това е дискриминация според практиката на Европейския съд за правата на човека. "Съсипаха ми живота!", вметна Каламарис.

 

Адвокатът обясни обстоятелствата по казуса с бизнесмените, обвинени, че били се сговорили да измамят араби с негодна виза за строеж в свой имот. Всичко това било скалъпено. Делото първоначално било водено за принуда, но по-късно били повдигнати други обвинения. Отново се включи и гръцкият бизнесмен Каламарис: "А вие искате инвеститори!"

 

Според адвокат Манджукова разследващите полицаи нямат вина за случвалото се. Производството било висящо още. Каламарис: "На трупчета сме! Ще паднем, но няма да мълчим!"

 

"Тази пълна измислица продължава повече от 2 години. Клиентите ми първо бяха обвиняеми, сега са заподозрени", каза Манджукова.


Каламарис поиска да се покани в комисията главният архитект на София Здравко Здравков, за да разкаже за тормоза, "да разкаже какъв терор!" е получил от един от досегашните заместници на Зартова, "дето само той имал деца" (реплика към прокурора Борислав Георгиев, който обяви, че има деца и би се прибрал след изслушването). За него горестоящият прокурор казал, че се съмнява, че си познава делото.


Заради това Манджукова предупреди, че докато не започнат да носят отговорност за действията си прокурорите, всеки гражданин може да се наложи "да доказва, че няма сестра". Каламарис: "По този начин и Господ да съм, не мога да ви докарам инвестиции!"

 

 Заседанието на комисията приключи малко преди 23.00 - след близо 8 часа дебати.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени