Христиан Митев, НФСБ: "Изправи се! Мутри вън!" спасяват от съд обвиняеми за тежки престъпления

От НФСБ са категорични, че част от предложенията им в парламента са в разрез с обществения интерес

Христиан Митев
Христиан Митев Източник: bTV

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които депутати на "Изправи се! Мутри вън!" внасят, отварят опасно вратата пред обвиняеми за тежки престъпления. Тези поправки са вредни за България. Имаме сериозни съмнения за конфликт на интереси. Това заяви в студиото на bTV зам.-председателят на Правната комисия в 44-то НС и член на ръководството на НФСБ Христиан Митев. С предложените промени се дава възможност съдът да прекрати досъдебното производство при изтичане на срока от 2 години. 

 

"Сигнализирахме за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от народни представители от Парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!", с които се връща отменената глава 26 от НПК, даваща възможност след провеждане на 2-годишно съдебно производство съдът да прекратява производството, като се използва изцяло и основно формално критерият за изтичането на 2 години", коментира в "Тази сутрин" Христиан Митев.

 

"Скритата цел е прекратяване на наказателните производства, до което ще се стигне поради невъзможност за извършване на необходимите следствени действия за събиране на достатъчно доказателства като съдебни поръчки до други държави, което изисква време, разпити на множество свидетели, изготвяне на експертизи", подчерта Христиан Митев.

 

Митев подчерта, че от НФСБ не обвиняват, а изразяват съмнения. "По-важното е да бъде съобщено на обществото и да бъдат призовани останалите представители в Народното събрание да не приемат тези поправки, защото те биха били опасни", коментира той.

 

НФСБ напомня, че точно такъв е случаят на Васил Божков, за който стана публично достояние, че е спонсорирал движението на майките от "Системата ни убива" и на партията на Мая Манолова. Сега от същата политическа група предлагат промени в НПК, от които обвиняемият олигарх да съумее да се възползва и спаси от съд.

Още от "Закон и ред"

Окончателно: Няма виновни за рухналата сграда на ул. "Алабин", където загинаха две жени

Така собственикът на сградата Георги Кирчев, инженерът, контролирал ремонта - Петър Петров, Николай Симеонов, управител на фирмата, ангажирана с ремонта, и строителят Манчо Антонов са окончателно оправдани

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата сезира ЕС за политическия натиск и закриването на специализираното правосъдие

Приемането на предложените законодателни изменения ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени