Христо Терзийски: Не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка

Съобщението на МВР е продължение и разпалване на започналата война между МВР и Прокуратурата

Христо Терзийски
Христо Терзийски Източник: ПП ГЕРБ

От мои колеги разбрах, че МВР е публикувало съобщение, което вероятно касае проверка, извършена от "Вътрешна сигурност". От така изготвеното съобщение виждам, че се касае за бивш ръководен служител на ГДНП във връзка с извършена проверка.

 

Искам категорично да заявя, че не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка. Не знам за какво може да бъде водена такава проверка. Не съм викан в Дирекция "Вътрешна сигурност", за да ми бъдат снемани обяснения. Това съобщение на МВР е продължение и разпалване на започналата война между МВР и Прокуратурата. Такава война и такива битки могат да бъдат в полза само на бандитите.

 

Това обясни в кулоарите на парламента бившият вътрешен министър Христо Терзийски.

"Министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушване. Дирекция "Вътрешна сигурност" е пряко подчинена на министъра, получава сигнали и ги разпределя по компетентност, което съм правил и аз през цялото време. Тази война между МВР и Прокуратурата ще доведе до ръст на престъпността", коментира бившият силов министър Младен Маринов.

 

Повод за коментара на Терзийски и Младенов е съобщението на МВР от по-рано днес, в което се казва, че

Дирекция "Вътрешна сигурност" е обжалвала прокурорското постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на националната полиция (ГДНП)в периода 2018-2020 година.

 

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани, извън системата на МВР. В хода на разследването са използвани СРС с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени веществени доказателства. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура.

 

С информация за разследването е разполагала и ВКП. През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния директор на "Вътрешна сигурност" с оглед наличие на достатъчно данни за съществуването на престъпна група с участието на висши ръководни служители от ГДНП.

 

Направено е искане за образуване на досъдебно производство. С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура от януари е постановен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП. По време на разследването, през 2020 г., един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ той е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в народното събрание.

 

От "Вътрешна сигурност" считат, че прокурорът, отказал да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи. Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите, се посочва в съобщението.

 

Още от "Закон и ред"

Двама българи са сред задържаните при мащабна полицейска акция в Европа срещу разпространяването на детска порнография

Задържаните са с хора различни профили, сред които бивш учител от Майот (отвъдморски департамент на Франция), унгарски педиатър, радиоводещ и туристи, пътували до Тайланд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени