И все пак възмездие някакво има: Румен Овчаров и Петър Димитров на съд за безстопанственост

Доказателствата са събрани в 350 папки, основното обвинение е за безстопанственост за стотици милиони евро покрай строителството на АЕЦ "Белене"

Румен Овчаров
Румен Овчаров Източник: БСП

Бившите енергийни министри Румен Овчаров и Петър Димитров отиват на съд за проекта АЕЦ "Белене", информира БНР. След петгодишно разследване, обвинителният акт срещу тях и още двама души е внесен в Специализирания наказателен съд. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото. Първият министър на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция Румен Овчаров и наследникът му на поста Петър Димитров ще бъдат съдени за безстопанственост в особено големи размери. Освен тях в обвинителния акт фигурират и имената на бившите шефове на Националната електрическа компания Мардик Папазян и Любомир Велков.

 

Според прокуратурата в края на ноември 2006 година Овчаров не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян при сключването на споразумение с "Атомстройекспорт" АД за изграждането на АЕЦ "Белене". Щетата за НЕК е изчислена на малко над 193 милиона евро.  Обвинението на Петър Димитров е също, че не упражнил контрол над Велков и Папазян, но вече за неизгодна сделка във връзка с оборудването за централата. Там щетата е 77 милиона  евро. Обратно на практиката си за публичност по подобни дела, прокуратурата не съобщи за внесения обвинителен акт. Той за Румен Овчаров е втори. Преди половин година Румен Овчаров беше осъден условно на 2 години затвор за безстопанственост заради отдаването под наем на "Мини Бобов дол". Тогава така реши Специализираният наказателен съд, като осъди Овчаров да плати и над 16,5 млн. лева, на колкото са изчислени щетите за държавата. Р.Овч. беше осъден също да не заема държавна и обществена длъжност за 3 години.

Още от "Закон и ред"

Над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани през август, показват данни на Междуведомственото звено на прокур

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 607 специализирани операции и са задържани 869 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени