Имотният крал Бойко Рашков готви чистка в ГДБОП - беснее, че антимафиотите оневинили Иван Гешев за "Жоси-гейт"

На този фон прокуратурата, ръководена от Гешев, миналата седмица даде доказателства за изгонването на поредните руски шпиони у нас

Иван Гешев и Бойко Рашков
Иван Гешев и Бойко Рашков Източник: Zonanews

Кралят на имотите Бойко Рашков, който с държавна заплата успя да запише името си като собственик на 22 имота, готвил чистка в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Причината – антимафиотите не успели да открият никакви доказателства срещу обвинител №1 Иван Гешев и на практика го оневинили по скалъпения "Жоси-гейт". Това съобщава агенция ПИК като се позовава на свои източници в МВР.

 

Макар и в противоречие със закона, ГДБОП образували проверка по сигнала на проксито на Цветан Василев – Гошо Боеца от Видин, разпитвали бащата на Иван Гешев, търсили доказателства, с които да уличат в нарушения в миналото главния прокурор, но така и не открили нищо. Това вбесило Бойко Рашков, който от десет месеца се подвизава като вътрешен министър и ползва репресивния апарат за милиционерски тормоз над опонентите на новата власт.

 

До дни Рашков щял да извърши поголовна чистка сред антимафиотите, след което възнамерявал да изиска образуването на нова проверка срещу Гешев. Вътрешният министър бил напълно наясно, че службите на МВР нямат никакви правомощия да разследват магистрати, още по-малко главния прокурор, но Рашков много държал да се отблагодари на Кирил Петков за оставането му в правителството. Оставането на Бойко Рашков в МВР се оказва ключово за самия вътрешен министър.

 

Пенсионираният юрист имал сериозни притеснения, че, ако не контролира репресивния апарат на държавата, може да стане обект на сериозни проверки за начина, по който е придобил 22 имота. Само един от тях – имението в Симеоново, в което Рашков има 12 тоалетни, струва по пазарни оценки около 4 милиона лева. Що се отнася до продължаващия тормоз над главния прокурор Иван Гешев, то той нагледно показва, че овладяването на съдебната власт от менторите на Просто Киро и Кокорчо продължава да е приоритет №1.

 

Само така новата власт щяла да си гарантира имунитет срещу наказателно преследване за недопустимия конфликт на интереси и зависимости, с които управлението стана известно на българите. Натискът на Рашков над ГДБОП на всяка цена да "ударят" Гешев изглежда координирано с друга атака от властта срещу главния прокурор.

 

Тази на секретарката на Христо Иванов – т.нар. "министър на правосъдието" Надежда Йорданова, която миналата седмица в пристъп на безпомощност поиска от Висшия съдебен съвет да отстрани Иван Гешев отново по нелепи твърдения и на база смехотворни мотиви.

 

На този фон прокуратурата, ръководена от Гешев, миналата седмица даде доказателства за изгонването на поредните руски шпиони у нас, а тази нощ лично главният прокурор посрещна близо стотина бежанци от войната в Украйна – членове на семействата на украински магистрати.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени