Имущество за 259 млн. евро е запорирала Европейската прокуратура

Само от измами с ДДС годишните загуби за бюджета са между 30 и 60 милиарда евро

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши Източник: Wikipedia

Европейската прокуратура е завела дела за измами с бюджета на ЕС, по които са наложени запори на имущество за 259 милиона евро. Това се посочва в съобщение по повод навършването на една година от началото на работата на новата европейска институция.

 

Прокуратурата на ЕС е получила 4006 сигнала за възможни нередности и е предприела 929 проверки. Повдигнати са 28 обвинения, по четири от тях са произнесени присъди, показват данните. Отбелязва се, че запорираното имущество е на стойност, четири пъти по-голяма от годишния бюджет на Европейската прокуратура.

 

Уточнява се, че най-големият дял на подадените сигнали е от държавни институции (1921), следват съобщенията от частните организации (1841) и от институциите на ЕС (231). Често разследваните случаи засягат повече от една държава.

 

Европейските делегирани прокурори ще се обособят в самостоятелна структура Количеството на постъпващите данни е нееднакво и често е недостатъчно, се посочва в съобщението.

 

Европейската прокуратура отчита, че това ограничава възможностите за засичане и разследване на престъпленията, а така държавите не могат да възстановят средствата, с които е злоупотребено.

 

По данни на прокуратурата на ЕС само от измами с ДДС годишните загуби за бюджета са между 30 и 60 милиарда евро. Особено в днешната икономическа обстановка е изненадващо, че все още трябва да се обяснява нуждата от решителна борба с организираната престъпност, добавя Европейската прокуратура.

 

Правилата за работата на прокуратурата на ЕС предвиждат новата европейска институция да се занимава със случаи, при които има съмнения за злоупотреби със средства от бюджета на ЕС - измами, корупция, пране на пари на стойност над 10 хиляди евро и трансгранични измами с ДДС на стойност над 10 милиона евро.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Обвиняемият за контрабанда Стефан Димитров е откаран в болница

Стефан и Марин Димитрови и шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова бяха задържани след акция на спецслужбите и обвинени за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние и контрабанда

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени