Иван Демерджиев поиска оставката на зам.-шеф на "Гранична полиция" заради трагедията в Бургас

Сириец, който пребивава у нас със статут на хуманитарна закрила, е задържан за участие в превоза на нелегалните мигранти от автобуса, който уби двамата полицаи. Друг сириец се издирва

Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

Сирийски гражданин, който пребивава у нас със статут на хуманитарна закрила е задържан за участие в превоза на нелегалните мигранти от автобуса, който уби двама полицаи в Бургас. Друг сирийски гражданин се издирва, съобщи на брифинг директорът на ОД МВР Бургас ст. комисар Калоян Калоянов. И двамата са били настанени в центъра в Харманли.

 

Загиналите полицаи са от Първо районно управление в града. Единият е бил командир на управление, на 43 години, с 18 години стаж в системата на МВР. Вторият загинал е на 31 години, със седем години стаж.

 

Ще бъде назначена тройна автотехническа експертиза, а за извършването ѝ е привлечен един от най-опитните специалисти у нас, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

 

Според служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отговорност за случилото се носят и служители на "Гранична полиция". Затова той поиска оставката на заместник-директора на "Гранична полиция" Деян Моллов, който е бил пряко натоварен с действията срещу мигрантския натиск, информират от БНТ.

 

"Основна причина за този инцидент е недокрай прецизно изпълнение на задачите от органите на реда на "Гранична полиция", защото не е била задача на полицаите в Бургас да спират автобуса. Това е трябвало да направят още преди това служителите на "Гранична полиция". Така че аз очаквам до края на деня оставката на господин Моллов. Горещо се надявам, че той сам ще направи това и ще оцени причините.", каза Демерджиев.

 

Двама полицаи загинаха в тежка катастрофа в Бургас. Тази сутрин автобус с мигранти се вряза в павилион и патрулен автомобил по време на преследване с полицията.


"Деликатното е, че в този автобус са се возили 47 души, включително жени и деца, което ограничава действията на органите на реда, защото трябва да опазят живота им. За съжаление, в опит да не се рискува живота на пътуващите в автобуса, това струва живота на двамата полицаи", допълни Демерджиев.

 

Според него шофьорът умишлено е прегазил полицейския патрул. Автобусът е на хасковска фирма, бракуван е и не би трябвало да бъде в движение.

 

Бежанците са влезли в страната от горист район край Малко Търново, който е труден за контролиране. Предстои там да бъде инсталирана допълнителна техника.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени