Иван Гешев безкомпромисен към БНО "Шипка": Няма да допуснем зловредно руско влияние в България и действия, които уронват нашия интерес и интересите на нашите евроатлантически партньори

Във Великотърновския университет главният прокурор Иван Гешев изнесе открита лекция пред студенти

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews

Главният прокурор Иван Гешев определи като притеснителен сигнала за дейността на Военен съюз-Българско народно опълчение "Шипка", който се проверява от Софийската градска прокуратура (СГП). Пред журналисти във Велико Търново Иван Гешев каза, че все още не е  запознат с конкретните данни по съответната преписка, но определи случая като притеснителен за българската национална сигурност и за евроатлантическите интереси.

 

Иван Гешев пред журналисти
Иван Гешев пред журналисти Източник: ПРБ

Той припомни, че след като СГП се е самосезирала, е възложила проверка на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) с оглед евентуално установяване на данни за престъпление против Републиката.

 

"Става въпрос за предположение за евентуално действие и дейност, която противоречи не само на българското законодателство и българската Конституция, както и дейност, която защитава чужди национални интереси, евентуално", каза Иван Гешев.

 

"Знаете, че сме част от европейското семейство, защитаваме интересите на Европейския съюз и нашите евроатлантически партньори, и не можем да допуснем зловредно руско влияние в България и съответни действия, които уронват нашия интерес, но и интересите на нашите евроатлантически партньори", подчерта Гешев. Той отбеляза, че при предишния главен прокурор е постъпило искане за заличаване на регистрацията на това сдружение.

 

Във Великотърновския университет главният прокурор Иван Гешев изнесе открита лекция пред студенти за принципите на правовата държава и ролята на прокуратурата в юридическия процес. Големият проблем в България е, че някои хора смятат, че законите важат за другите, но не за тях, което показва, че хора, които говорят за върховенство на правото, за законност, за правова държава, говорят едно, а явно правят друго, така Гешев коментира пред журналисти отказа на бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков да получи призовка от прокуратурата във връзка с прокурорска преписка.

 

Гешев подчерта, че искане за отнемане на имунитета на който и да било народен представител, се внася в парламента от главния прокурор, едва след предложение от наблюдаващ прокурор, за установени данни за извършено престъпление.

 

Иван Гешев коментира, че трябва да бъдат предприети действия от Министерството на правосъдието, за да бъде решен въпросът с наредбата, която гарантира заплащането на вещите лица, за да не се стигне до блокаж на цялото правораздаване.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени