Иван Гешев: Чрез политическа пропаганда се извършва нападение срещу прокуратурата

Под съдебна реформа част от българските политици разбират овладяването на прокуратурат

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Lex.bg

В последните година и половина, две всичко в България беше политика, за нещастие българска политика. Фактите и аргументите нямаха никаква значение. Има реална опасност от засягане на върховнството на закона, правовата държава, на правата на човека. Има опасност от рухване на европейския ни дом и това да доведе до "затискане" на всички българи. Тази опасност е във всички посоки. Когато са атакувани магистрати, главният прокурор е длъжен да говори. Атакуват се не само магистрати, но и техните семейства. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS.

 

"Под съдебна реформа част от българските политици разбират овладяването на прокуратурата. За разлика от италианската държава, българската прокуратура не беше подкрепена от държавната власт в борбата й с това, което се нарича мафия. Прокуратурата е единствената преграда пред нарушаването на правата на българските граждани. Ние се връщаме към нива на престъпност от преди 25 и повече години, регресът е много бърз", каза Гешев. 

 

На въпрос дали е свободен човек, главният прокурор каза на шега, че единственият човек, който го ръководи е неговата съпруга. 

 

Според Иван Гешев закриването на специализираната прокуратура е все едно италианската държава да закрие "Антимафия". "Ще бъдат размразени активи за 3 млрд. лева на хора, срещу които се водят дела. Аз съм в наказателното разследване от 1995 г. и мога да кажа, че няма никакви юридически аргументи за това закриване", добави Иван Гешев в коментар какви ще са последиците от закриването на спецправосъдието.  

 

Осъдителните присъди са около 97 % - за организирана пръстъпност, тероризъм и корупция. За корупцията може би още не е постигнато подобно ниво, разкри главният прокурор. 

 

"Спецправосъдието не е политическа бухалка - нека да ми покажат някой от сегашното управляващо мнозинство, който да е разследван. За разлика от предишното мнозинство - имаме арестуван министър, зам.-министър, имаме обвинения във ДФ "Земеделие". Ако използват този термин "бухалка", че е срещу престъпността - това не е причина за недоволство", каза той. 

 

"Аз се уморих да повтарям, че явно тези, които говорят тези неща от политическата сфера, не четат българските закони и конституцията. Промените, които правят главния прокурор единствено административен ръководител на прокуратурата, са инициирани през 2016 г. от тогавашния министър на Бойко Борисов Христо Иванов и неговата началничка на кабинета и сегашен министър на правосъдието Надежда Йорданова". Това добави още Иван Гешев. 

 

По т.н. казус "Жоси" той каза, че няма връзка между фактите и онова, което е описала Надежда Йорданова. "Притеснява ме, че Йорданова не успя да отговори какво лошо има в това да се подарява Йовков и Вазов на БХК - това според нея било враждебно и агресивно поведение. Не ме притеснява нищо в искането на г-жа Йорданова. Що се отнася до този казус "Жоси" - единственото вярно е, че баща ми се казва Стоимен Гешев. Другото вярно нещо е, че всичко това му се случва, защото синът му е главен прокурор. Той не е придобил дялове, или евентуално може да се каже, че се придобиват два дяла за 100 лв. Аз не виждам нищо нередно в едни гражданско-правни действия, в които аз не съм участвал. Категорично казвам, че не знам къде ми е акта за раждане", пошегува се главният прокурор.

 

"ГДБОП проверява този т.н. "казус" - тя няма право да проверява този казус, защото няма право да проверява магистрат. И затова постановява отказ. Но справката попада в Министерството на правосъдието и Надежда Йорданова я прилага към искането за отстраняването на главния прокурор. Аз като български прокурор не мога да реша гражданско-правни спорове, защото не съм граждански съдия", заяви Гешев за клеветите на Георги Цолов Георгиев, използвани в пасквила, внесен за неговото отстраняване. 

 

"Спрял съм да отговарям на г-н Рашков, ще му отговоря, когато каже нещо вярно. Не може да се говори за чадър, след като има обвинения срещу действащ министър, действащ зам.-министър. Това са все хора от правителството на Бойко Борисов. Хайде кажете ми има ли нещо подобно срещу сегашните управляващи".

 

По отношение на ареста на Борисов, Арнаудова и Горанов, Гешев каза, че е само един административен ръководител на прокуратурата. "Ясни са две неща - спорно е дали е имало неотложност в тези задържания. Според СГП няма неотложност. Второ - безспорно е, че арестът е извършен от некомпетентен орган. Това е все едно сега да дойдат в студиото хора от ДФ "Земеделие" и да ви кажат, че ви арестуват. Това може да предизвика само смях. Не знам какво е предизвикал този незаконен арест при хората, които са засегнати", обясни Иван Гешев. 

 

На въпрос защо Васил Божков не е разпитван по видеоконферентна връзка, Гешев каза, че според българското законодателство, обвиняем не може да бъде разпитан по видеоконферентна връзка, преди да му се връчи лично обвинението, срещу подпис. "Може да бъде разпитан, ако има готовност от ОАЕ, да приемат подобно нещо, но силно се съмнявам, че това ще стане. Не ми е известно ОАЕ да са дали някакъв отговор, съмнявам се, че ще дадат някакъв отговор", прогнозира той.

Ще се окаже най-вероятно, че ОАЕ няма да отговорят на нашето искане, затова всичко по този казус (за видеоразпита на Васил Божков-Черепа, бел. ред.)", акцентира отново Иван Гешев. 

 

В резултат на това нападение, което се случва срещу съдебната власт, е логично да кажем, че сега е рай на престъпността, връщаме се към нива на престъпността от мутренските години, налице е персонален натиск срещу семействата на магистратите, това уронва престижа на съдебната власт, това е опасно за всеки български гражданин - утре може да е обект всеки от нас. 

Прокуратурата е единствената преграда пред нарушаването на правата на българските граждани, заключи главният прокурор.

За случая по АМ "Хемус" е известно, че се извършва от разследващ полицай. И говорят, че се смачквало разследването от прокуратурата. А това е равносилно министърът да признае, че собственото му ведомство смечква разследването, коментира Иван Гешев. 

 

 

За руските шпиони в България, Иван Гешев каза, че прокуратурата, когато има доказателства от специалните служби, прокуратурата изпълнява своите задължения. За операцията в президентството през 2020 г., Иван Гешев каза, че тя е била напълно законна, със съдебно решение и по преценка на наблюдаващите прокурори. "За разлика от другия случай (ареста на Борисов, Арнаудова и Горанов, бел. ред.), който е напълно незаконен", заключи главният прокурор.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени