Иван Гешев: Държавните институции са подложени на атака от руски хакерски групи от град Магнитогорск

В рамките на шегата - не знам защо са пропуснали прокуратурата, добави той

Брифинг на Иван Гешев
Брифинг на Иван Гешев Източник: Скрийншот видео кадър

Надявам се, че най-после гласът на редовия български магистрат да бъде чут, а не тази измислена съдебна реформа, която цели да бъде сменен един човек, за да бъде сложен друг, който да е послушен към олигархията. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на извънреден брифинг на прокуратурата и НСлС след хакерския удар срещу сайта на президента, сайтове на различни министерства и институции. 

 

Атаката е от град Магнитогорск, разкри Гешев. Той добави, че СГП е възложила проверка и работи съвместно с ГДБОП и ДАНС. "И тук не е подложен на хакерска атака сайта на президентството и институцията президент, а обект на атака е българската държава като част от европейското семейство. Обект на тези хакерски атаки са и много министерство - МВР, МО, Министерството на правосъдието, КС. В рамките на шегата - не знам защо са пропуснали прокуратурата. Това е сериозен проблем, той е очакван, не съм си правил илюзии, че такъв проблем не стои. Предполагам, че илюзии не са си правили и българските служби", заяви главният прокурор. 

 

Хакерската атака, която е срещу държавността и множество институции, е от територията на Руската федерация. По-конкретно, от група хакери, базирани в Магнитогорск, заяви директорът на НСлС Борислав Сарафов. Той допълни, че тя е разкрита благодарение на добрата работа на българските служби и чрез специален софтуеър, с който те разполагат. "Надявам се по пътя на международната правна помощ да установим конкретните лица, които стоят за тази атака. От територията на Руската федерация това не е първата атака срещу България. Атаката срещу "Български пощи" също беше от територията на Руската федерация", продължи той.

 

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов Източник: Скрийншот видео кадър

"В това няма политика. Това е чисто ясен криминален случай. Българската прокуратура е част от държавата и е нормално да защитим държавния интерес", допълни и главният прокурор. Той определи този случай като изключително сериозен за българската национална сигурност. "Аз съм главен прокурор, не очаквайте от мен подробности. Ще бъдете информирани в рамките на закона и в рамките на това, което няма да застраши българската национална сигурност", завърши Иван Гешев.

"Ние сме прокурори, не политици. Ако някой твърди, че има замесени лица от съдебната система или МВР, скриването от компетентност, е в ръцете на МВР. Българската прокуратура не разкрива престъпления", каза още той. 

 

"Не ми е известно да сме били уведомени за извършено престъпление от магистрат или от полицай. Ясно е докъде се докарахме. Ясно е, че полицаи ескортират пияни и дрогирани шофьори, ясно е, че полицаи катастрофират челно, ясно е, че има бум на мигранти, ясно е, че нелегални мигранти убиват полицаи, ясно е, че няма разкрита сериозна група за разпространение на наркотици, ясно е, че има война по пътищата. Не беше проблем, какво толкова, телефонните измами, доведохме ги до единици, сега пак са стотици. Това не е заради МВР, не обвинявам сегашния министър. Това е една негативна тенденция, която е резултат, последствие от това, което са прави срещу българската прокуратура", подчерта Иван Гешев.

 

Иван Гешев каза и, че болниците в Бургас, са препълнени с неустановени лица от чуждестранен произход, намирани от ловци и обикновени граждани по горите. Наред с това ескалирали и престъпленията, извършвани от глад.

 

"Във "Факултета" трябваше да бъдат българските политици, не българският главен прокурор", възмути се Гешев. "Истината е следната - че някой трябва да направи нещо. По-добре ли е 1000-1500 човека да слязат в центъра на София. По-добре ли щеше да бъде? Аз не въздействам на разследването. По какъв начин? Не мога да забраня всеки да импровизира това, което казвам, както си прецени", продължи той със случая от миналата седмица.

 

"Сроковете са упоменати в Закона на съдебната власт. Това ще прецени колегата наблюдаващ прокурор. Срокът на разследване е два месеца, той може да бъде удължен. Никой няма желание да тупа топката при тази ситуация", върна се Гешев на случая с хакерския удар от днес.

 

Иван Гешев коментира и актуалните проблеми, свързани с цялата черна серия от тежки инциденти по пътищата, причинени от пияни и дрогирани шофьори. Той припомни, че прокуратурата още преди 2 години е направила своите предложения относно наказанията срещу такива нарушители, но това било заглушено от т.нар. съдебна реформа. Вместо това било закрито спецправосъдието. "Това е белег на политическа немощ", подчерта той, коментирайки слуховете, че оставката му е ключът за нов редовен кабинет. Проблемът е кой ще си сложат тези хора за главен прокурор, а не Гешев, изтъкна той. И допълни, че ще си тръгне тогава, когато му свърши мандата.

 

"Каква е причината да си тръгна? Защото подгонихме най-богатите олигарси ли? Защото решихме проблема с телефонните измами? Затова ли трябва да си тръгна? Кажете ми причината! Да ви питам нещо, вие сте медии, независими медии. Какво ще се случи, аз попитах високопоставени немски магистрати, какво ще се случи при вас, ако някой влезе в джипа на подсъдим в един съд, пред парламента, след като благодарение на собствената си инициатива е закрил този съд, какво ще се случи? Те не можаха да разберат въпроса. Те казаха, че това е невъзможно", коментира главният прокурор, разговаряйки с удобната репортерка на Би Ти Ви Канна Рачева.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени