Иван Гешев и Борислав Сарафов с подробности за аферата "Nexo": Повдигнати са обвинения на четирима души (НА ЖИВО)

Тренчев и Кънчев обявени за издирване - ходили на среща с Асен Василев в Министерството на финансите

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews

Повдигнати са обвинения на четирима души по разследването срещу криптобанката Nexo. Това съобщи на пресконференция в петък директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. В Националната следствена служба в момента се провежда пресконференция във връзка с разследването на криптобанката Nexo.

 

В брифинга участват също главният прокурор, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и Светослав Василев, началник на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС, директорът на Дирекция "Финансова сигурност в ДАНС, Недялко Петков и Ивайло Новаков от същата дирекция на ДАНС.

"Тук съм, за да благодаря на колегите от Софийска градска прокуратура, на следствието и колегите от ДАНС, които в продължение на месеци работеха по този случай. Благодаря, защото този случай е уникален и то не на фона на България, а в световен мащаб. Той е доста сложен. Този случай, този предмет на разследване, онагледява новите проблеми пред които е изправена правоохранителната общност в цял свят, новите по вид престъпления. Той е уникален в България и един от малкото такива в световен мащаб. Предстои още по-голяма и тежка работа. Надявам се България да е в световните новини с това, с което можем да се горедеем, а това са успехите с нашите млади хора, а не със случаи, които придават негативен облик на нашата страна", започна Иван Гешев.

 

Той на няколко пъти благодари за съвместната работа между родните институции, както и за доброто сътрудничество с нашите партньорски служби.

Сийка Милева и Борислав Сарафов
Сийка Милева и Борислав Сарафов Източник: Скрийншот видео кадър

Борислав Сарафов отбеляза, че финансовите престъпления, набират все повече скорост. Киберпрестъпленията не са само в сферата на измамите или педофилите, отчете още Сарафов. "Такъв сорт деяния подкоповат доверието на финансовата система въобще", допълни той.

По думите му, настоящият казус, бил без аналог до момента в историята на България. Сарафов също благодари на партньорските служби, като отличи работата със службите на Великобритания. И обясни, че от следствието разбирали срещу какъв финансов и интелектуален ресурс се изправят, но ще отговорят подобаващо с цялата строгост на закона и с целия софтуеър, с който разполага държавата.


Ще се извърши пълен финансов и технологичен одит - тук ще търсим съдействието на едни от най-големите одиторски компании. Сега започваме явните следдствени действия - сложен финансов анализ за взаимовръзки, ще има много молби за правна помощ към държави, където са осъществявали своята дейност тези лица, добави Сарафов.  

 

Светослав Василев, началник отдел
Светослав Василев, началник отдел "Киберпрестъпност" в НСлС Източник: Скрийншот видео кадър

Светослав Василев от отдел "Киберпрестъпления" към НСлС каза, че се разследват редица компании, свързани в компанияна Nexo. То допълни, че дружеството било регистрирано в Швейцария, като там не бил внесен целия капитал, а само половината в размер на 50 000 швейцарски франка. 

 

До настоящия момент, платформата използвала над 669 000 адреса, а извършените транзакции били над 4 млн. Те са изпълнени само в криптовалута, като общата им стойност, е над 94 млрд. долара. "Това са изключително транзакции от външни адреси към Nexo и от Nexo към външни адреси", уточни Василев.

 

Един от клиентите бил част от терористична групировка в Палестина, стана ясно от думите на Василев: "Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мохамед Махмуд Айеш, сочен от Израел за терорист към палестинска терористична групировка", каза той.

 

"По делото бяха претърсени вчера 15 адреса. По неотложност влязохме в още два адреса. Разпитани бяха 20 свидетели. Някои свидетели изразиха опасения за своята сигурност. Те ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели. Други бяха разпитани като анонимни. Иззети са голямо количество магнитни носители. Днес като обвиняеми са привлечени 4 лица, няма да кажа имената им. Повдигнато им е обвинение, че от началото на 2018 г. до вчерашния ден, на територията на България, Швейцария, Кайманови острови и Великобритания, а един от тях е и ръководил групата, създадена с користна цел", посочи директорът на НСлС Борислав Сарафов.

 

Той се обърна към медиите да помогнат в случая със свои разследвания, а не да оправдават обвиняемите и да изпират биографиите им.

 

"Двама са обявени за издирване, най-вероятно не са в България. Имат забрана да напускат страната. От данните на граничния контрол излиза, че са налични в България, но предполагаме, че не са, защото това са данните на разследването. Разсредването започна миналата година септември месец и продължава и досега", каза Сарафов.

И Сийка Милева потвърди, че четирима са с повдигнати обвинения към момента. "Едно от лицата е привлечен в качеството му на ръководител, а останалите трима като членове. По тяхно отношение са назначени данъчни ревизии, информирани са НАП и КПКОНПИ. Има данни, че тези лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Знаем, че те разполагат със скъпи имоти в Дубай, Карибските и Бахамските острови, притежават скъпи яхти. В един от домовете вчера бяха намерени и иззети 35 картини на скъпи художници, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия. Те са от Салвадор Дали, Матис и Пикасо", каза още Милева. 

 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева Източник: Скрийншот видео кадър

"Всички бяха изненадани вчера. Офисите работеха. Няма теч на информация", допълни следовател №1, отговаряйки на нов очевидно подвеждащ въпрос на Силвия Великова от БНР, целящ да дискредитира родните правораздавателни органи, която се поинтересува дали не е имало теч на информация преди акцията.

 

Беше изтъкнато, че от страна на Nexo и до момента не се среща никаква отзивчивост. Освен това срещу компанията имало множество сигнали от жалбоподатели от цял свят.  Борислав Сарафов отбеляза, че основателите и ръководителите на Nexo са изключително с добро образование и с много комбинативни умове.

 

"Не се притесняваме, ако са събрани достатъчно доказателства, да повдигнем обвинения на магистрат, депутат или министър. Тепърва ще се анализира, текат предравителни разпити", закани се Сийка Милева. 

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени