Иван Гешев на Националната молитвена закуска: Тя създава приятелства в интерес на демократичните държави

Главният прокурор е имал лична среща с конгресмена от Републиканската партия Пийт Сешънс, която се е провела в офиса на политика в Конгреса

Иван Гешев на националната молитвена закуска
Иван Гешев на националната молитвена закуска

 Главният прокурор на България Иван Гешев присъства на 71-ото издание на Националната молитвена закуска във Вашингтон, давана от американския президент. Това се вижда от снимки, публикувани във Фейскбука на Прокураурата. 

 

Снимките са придружени от следния коментар на Гешев: "Националната молитвена закуска създава приятелства в интерес на семейството на демократичните държави".

 

От снимките се разбира, че украинският президент Володимир Зеленски е отправил видеобръщение към участниците в събитието.

 

Зеленски говори пред участниците
Зеленски говори пред участниците

Реч пред аудиторията е държал кралят на Йордания Абдула Втори, както и неговата съпруга кралица Рания. Абдула Втори е един от най-големите съюзници на САЩ в арабския свят.

 

Абдула Втори
Абдула Втори Източник: Facebook

На Националната молитвена закуска изказване е направил и Билавал Бхуто Зардари, външен министър на Пакистан и син на Беназир Бхуто, първата жена лидер на мюсюлманска държава в съвременната история, загинала при атентат през 2007 г. 

 

Главният прокурор е имал лична среща с конгресмена от Републиканската партия Пийт Сешънс
Главният прокурор е имал лична среща с конгресмена от Републиканската партия Пийт Сешънс Източник: Facebook



По-късно главният прокурор е имал лична среща с конгресмена от Републиканската партия Пийт Сешънс, която вероятно се е провела в офиса на политика в Конгреса. Гешев и Сешънс са заснети докато разговарят на фона на Капитолия. Преди два дни снимка, на която американският конгресмен прегръща българския обвинител №1 предизвика коментари сред противниците на Иван Гешев у нас. Сешънс е син на бивш директор на Федералното бюро за разследване.

 

Още в четвъртък от публикация в туитър стана ясно, че Гешев е имал личен разговор и с Робърт Адерхолт - конгресмен, който от години се интересува от случващото се на Балканите.

 

Самата Национална молитвена закуска по традиция бе открита с реч на американския президент Джо Байдън, която той произнесе от центъра за посетители на Конгреса пред аудитория от около 450 конгресмени, представители на държавната администрация и общественици. Байдън призова за единство на американската нация. На няколко пъти в речта си президентът говори за нуждата от възстановяване на диалога между демократи и републиканци.

 

Знаковото бе и това, че Джо Байдън бе седнал до председателя на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Маккарти, който бе избран на поста след цели 15 гласувания в Конгреса, които се проведоха в началото на януари.

 

Американският президент Джо Байдън поздрави и над 1300-те международните гости, които както и в предходни години наблюдаваха речта от зала, намираща се в близост до Капитолия.

 

На Националната молитвена закуска изказване е направил и Билавал Бхуто Зардари, външен министър на Пакистан и син на Беназир Бхуто, първата жена лидер на мюсюлманска държава в съвременната история, загинала при атентат през 2007 г.

 

Във фейсбука на прокуратурата се виждат снимки на главния прокурор Иван Гешев с бившия сръбски вицепремиер и бивш външен министър на Сърбия Вук Драшкович, който след началото на войната на Русия срещу Украйна настоя сръбската държава да се разграничи от Москва.

 

Има и снимки на Гешев и с двама косовски лидери – Ахмет Шала, финансов и икономически министър на Косово между 2008 и 2011 г. и Мемли Красничи, един от младите политици на размирната република и лидер на опозиционната демократическа партия в Прищина.

 

Снимките на Гешев от 71-та годишнина Национална молитвена закуска опровергават твърденията на някои политици и медии в България, че Обвинител №1 няма да е гост на традиционното събитие, което се провежда всеки първи четвъртък на февруари във Вашингтон.

 

Както вече писахме, по същото време във Вашингтон е планирано друго събитие, организирано от бивши и настоящи сенатори и конгресмени, които са имали роля в провеждането на закуските досега. Това е т.нар. Международна фондация, популярна и като "Семейството". Сред нейните активисти са и pete конгресмените републиканци Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. Прокуратурата съобщи, че Гешев е във Вашингтон по тяхна покана.

 

В националната молитвена закуска могат да участват само лица с покана става ясно от сайта на организаторите. Такава могат да отправят конгресмени и сенатори.

 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени