Иван Гешев на среща с ПГ на ДПС: Закриването на спецправосъдието беше показен разстрел!

Главният прокурор съобщи и шокиращите данни, че Бойко Рашков, е започнал чистка в МВР, като е уволнил 10% от състава

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

Закриването на спецправосъдието беше показен разстрел! Нещата са много тъжни. Надявам се да не и направим още по-тъжни. Аз, като гражданин, съм уплашен от това, което се случва. Децата ми живеят тук, моите приятели също. Смятам, че сме в някаква критична точка, след която, ако изпуснем момента, не ми се мисли. Един проблем не го ли решиш, той става нерешим. Това заяви главният прокурор Иван Гешев се среща с парламентарната група на ДПС.

 

"Възприемаме тези разговори като началото на диалог за решаване на проблемите, както очакват всички български граждани. Няма как да се постигне правна реформа, от която се нуждаят българските граждани и което очакват от нас, защото прокуратурата също е част от държавата. И това е справедливост. Нямам намерение да защитавам прокуратурата нито себе си персонално. Не съм си позволявал да се меся в другите власти, в случая законодателната. Разбирането ми е, че без диалог между властите, няма как да се случат нещата и няма как да функционира държавата", подчерта Иван Гешев. Въпросът за реформата има и морални съображения, допълни той.

 

"Въпросът е какво направихме с държавата си, ние сме в дълг към българските граждани. Аз и структурата, която представлявам, също имаме дълг към българските граждани", завърши изказването си главният прокурор.

 

Председателят на ДПС отново използва възможността, за да припомни действията на МВР, тогава под ръководството на Бойко Рашков, срещу техни активисти. Той ги сравни с милиционерщина.

 

Хамид Хамид изтъкна, че със обезглавяването на спецправосъдието, последствията са тежки. И попита главния прокурор как се отрази това на хората, на съдебната система и в частност на прокуратурата като цяло, и има ли някакво отражение в нивата на разкриваемост на престъпленията.

 

"След 10 ноември очакваме някакъв вид предварителен анализ", отговори Гешев. "Резултатите вече започват да се появяват и те ще са трагични, трагични за българските граждани", изтъкна главният прокурор. Гешев подчерта, че това е било трагичен експеримент.

 

Главният прокурор съобщи и шокиращите данни, че Бойко Рашков, е започнал чистка в МВР, като е уволнил 10% от състава. "Не укорявам сегашния министър, а един предишен", натърти той.

Той допълни, че в момента няма разкриваемост на престъпленията от МВР и именно това пречи да се представи точна и пълна статистика. 

 

Някои ваши колеги се опитват да ремонтират ядрен реактор със земеделски интрументи. "Аз, като гражданин, съм уплашен от това, което се случва. Децата ми живеят тук, моите приятели също. Смятам, че сме в някаква критична точка, след която, ако изпуснем момента, не ми се мисли. Един проблем не го ли решиш, той става нерешим", призна Иван Гешев. 

 

Той определи закриването на спецправосъдието показен разстрел. "Делата загиват едно по едно, а нови няма. Това е ситуацията. Ние ще се опитам каквото можем. Протегнахме ръка към службите", заяви Иван Гешев по време срещата. "Няма да позволя политическа намеса в независимата съдебна власт", категоричен е той.

 

Нещата са много тъжни, надявам се да не ги направим още по-тъжни, каза Гешев. "В деня, когато беше закрит спецсъдът, бяха преустановени специалните разузнавателни средства. Ако бяха продължили, щяха да са незаконни", поясни главният прокурор.

 

"Първата жертва през годините беше следствието. Почти унищожен и потенциалът на квалифицираните следователи. Много е трудно е като почти унищожиш да то създаваш наново. Има потенциал за разширяване на компетентността на следствието", каза още Гешев. В срещата се включи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

"Когато се ликвидира нещо работещо, резултатите ще претърпят регрес. Съдебната реформа е трябва да е реформа на модели. Да се създадат работещи модела. Това означава да се създаде съответния инструментариум, с който да работят магистратите", подчерта Сарафов.

 

Хамид Хамид заяви, че се наблюдава неподготвеност на дознателите, което пък пречи на нормалната работа и на разкриваемостта на престъпленията. Иван Гешев подкрепи думите му с примера, че в МВР, въпреки изискването, няма случаен принцип на разпределение при разследванията.

 

Борислав Сарафов отчете текучеството при разследващите полицаи, което се дължи на недоброто възнаграждение и на модела на МВР. Капацитетът на следствието може да бъде увеличен. Определени престъпления може да въведени в закон, по които могат да работа следователите, каза Сарафов. Според него можеда бъде увеличен и съставът на следователите. Сарафов отчете слаба подготовка на разследващите полицаи.

 

"Обикновено понятието "реформа" се използва от хора, които имат апетити към различни сфери, включително и към съдебна реформа", заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

"Няма как без да се води един нормален разговор, да се постигне прогрес . Аз не се притеснявам да чуя аргументите на "Демократична България", заяви Гешев по повод предложенията за съдебна реформа.

 

"Занимавам се цял живот с наказателно право, но нямам претенции да съм най-добрия специалист, каза още Иван Гешев и призова да се чуят мнението на съдии и научни работници за съдебната реформа.

 

"Много е важно да взаимният контрол на различните институции. Всичко това минава през решаването на политическата криза. Липсва ли политическа стабилност, страда цялата система, независимо то разделение на властите, заяви в заключение председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

От своя страна, главният прокурор подчерта, че има сериозна експертиза на неправителствените организации в сферата на транспорта, които имат работещи идеи за сравнително бърз резултат.

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени