Иван Гешев: Нападат политически прокуратурата, защото за пръв път засегнахме смятани за недосегаеми хора, политици и агенти, които работят за чужди държави

С отстраняването ми искат да овладеят съдебната власт

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

Висшият съдебен съвет разглежда внесеното от служебния правосъден министър предложение за отстраняването на главния прокурор. Разпоредбите предвиждат такъв тип дискусии да са закрити, но аз искам тя да е открита, заяви Гешев в началото на заседанието. Магистратите приеха дискусията да бъде публична и да се предава пряко.

 

"Някои бъркат независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма", обяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов в началото на обсъждането във ВСС на предложението главният прокурор Иван Гешев да бъде предсрочно освободен от поста. Искането бе внесено от Стоилов на базата на сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. В момента Висшият съдебен съвет заседава по темата.

В началото на заседанието Стоилов повтори аргументите от предложението си - че Гешев извършва тежки нарушения и неизпълнения на служебните задължения и накърняване на престижа на съдебната власт.

След Стоилов думата взе самият Гешев. Той обяви казаното от Стоилов за политическа реч.

 

"Съжалявам и се извинявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясната мисъл, че това е един политически акт, който политически акт, освен че няма никакви аргументи, преследва една нелигитимна политическа цел", коментира главният прокурор. И се извини на правосъдния министър, че е бил принуден да подпише "това предложение с ясното съзнание, че това е политически акт на изпълнителната власт".

 

Заседание на ВСС
Заседание на ВСС Източник: ПИК

Според Гешев в предложението има квазиюридически аргументи и преследва нелегитимна политическа цел. И тази цел не е отстраняването на главния прокурор, а компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на съдебната власт и нарушаване на принципите на върховенство на правото, разделение на властите и правова държава.

 

"Благодаря на своите колеги прокурори, следователи и съдебни служители. Това, което се случва и ще продължи да се случва, е точно защото прокуратурата работи и представители на прокуратурата достойно и смело, при спазване на закона направиха действия спрямо лица, които в предишни периоди бяха считани за недосегаеми, хора с изключително голям финансов ресурс", обясни Гешев, цитиран от ПИК.

 

Според него основната цел в сигнала на Бойко Рашков, който е нищожен, е не отстраняване на главния прокурор, а компрометиране на ВСС и овладяване на съдебната система или част от тях.стема. Благодаря на своите прокурори, следователи и съдебни служители, защото всичко това, което се случва и ще продължи да се случва е в резултат не на това, че прокуратурата не работи, а точно защото работи", категоричен е обвинител №1. По думите му до това предложение за неговото отстраняване се е стигнали, след като прокуратурата за първи път хора, смятани за недосегаеми хора, политици и агенти, които работят за чужди държави.

 

"За първи път бяха повдигнати обвинения на действащ министър и зам.-министър. Замразени са средства и активи за около 3 млрд. лв. Дали тези активи са отнети, това е работа на съда и КПКОНПИ, но прокуратурата си е свършила работата", добави той.

 

"Предложението на г-н Рашков е едно правно нищо. В него са посочени само прессъобщения на прокуратурата и медийни публикации. Поставените въпроси чрез проф. Стоилов от служебно назначения министър на МВР са обсъждани при избирането ми като главен прокурор", уточни Гешев.

 

"Тези въпроси са уточнявани от мен в последното ми изслушвани в Народното събрание. Тези въпроси са поставяни от различни организации и бяха коментирани от мен включително и октомври месец, когато бяха поставени от уважаемия колега Лозан Панов. Четох, че г-н Рашков се е готвил много. Не знам за какво се е готвил, но този сигнал е компилация от тези, внасяни във ВСС и обсъждани становища на различни организация", добави Гешев. По думите му въпросните организации са Български хелзински комитет, Съюз на съдиите в България, Български адвокати за правата на човека.

 

"Лъжа е, че главният прокурор не се е явил в Европейския парламент. Моите заместници участваха в тази среща. Отделно писмено отговорихме на поставените въпроси. Интересен е погледът ви, че това представлява каквото и да е било нарушение", добави Гешев.

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени