Иван Гешев остава главен прокурор, 16 от ВСС го подкрепиха, пълен провал на Надежда Йорданова

За съжаление, някои хора трябва да изпитват срам от това, което се случи на заседанието на ВСС днес. Това са хората, които използваха конституционна процедура за политически цели, каза главният прокурор

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

Висшият съдебен съвет  отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Само двама от членовете на ВСС - Атанаска Дишева и Олга Керелска, бяха "за" отстраняването на Иван Гешев, всички останали 16 гласуваха "против" и така той остава на поста си. Главният прокурор не участва в гласуването тази вечер. Според Гешев в случая е използвана една конституционно процедура за неговото уволнение единствено за политическа цел и пиарска цел. Той обясни, че не е чул никакви факти и доводи срещу себе си, а  нивото на искането за уволнението му било като за основното училище.

 

Дебатите по исканата оставка започнаха в 9:30 сутрина и продължиха повече от 12 часа. Основанията, на базата, на които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт. Дебатът за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев надмина по емоции, а най-вече като времетраене дискусията при избора му преди повече от две години и половина. Тогава той беше изслушван 10 часа. 

 

Министър Йорданова не представи никакви доказателства, за да подкрепи искането си за отстранаването на Гешев. След като правосъдният министър представи казуса, Иван Гешев заяви, че искането не е обосновано от закона, а с конюнктурни политически цели. По думите му така се целяло овладяване на съдебната власт, смяната на главния прокурор с "вероятно някой, който е послушен" и злепоставянето на ВСС и поставяне под въпрос на моралния интегритет на членовете му.

 

"Аз няма да бъда послушен и никога не съм бил послушен. Цели се използването на прокуратурата за неправомерни цели, както се използва МВР, вероятно както ще се използва и КПКОНПИ, маскирано като съдебна реформа", каза още Гешев.

 

Искането за отстраняването на главния прокурор трябва да почива на конкретни факти, с конкретни данни – припомни Гешев на Йорданова, като изтъкна, че няма демократична държава, в която да се прави искане за отстраняване на главен прокурор по лични оценки, изрезки от вестници и нехаресване.

 

"Да, тя може да не ме харесва, усещането й и личната й оценка са важни. Но в качеството на гражданин. Когато си министър на правосъдието, действията ти не може да почиват на лични оценки и харесвания, и не харесвания. Сигурен съм, че министърът на правосъдието познава процедурите, макар че в искането й това не личи", каза той.

 

Гешев допусна и, че искането е писано от поне трима човека, които не са си говорили помежду си докато са го сглобявали, при силното съмнение, че всички са юристи. Най-елементарен пример за правната несъстоятелност на това искане, доказващо и тази теза на главния прокурор, е този, че министърът на правосъдието иска отстраняването му за "бездействия". Това обаче означава неразбиране или нежелание да бъде разбрана Конституцията, в която ясно е записано, че отстраняване на главния прокурор може да се иска само за конкретни негови действия.

 

"Мен не ме притеснява и целият държавен инструментариум да се насочи към мен, ако ви цитирам точно, защото аз работя за колегите си и за гражданите, а не за политиците. Знаете ли защо, г-жо Йорданова? Защото политиците са временни, а магистратите остават", каза Гешев, цитиран от Епицентър.

 

Според главния прокурор "съдебна реформа" е да се закрие съдът и прокуратурата – антимафия, в интерес на олигархията и мафията. "Съдебна реформа" е по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, обвиняеми за тероризъм и шпионаж, коментира иронично той.

 

Това нас няма да ни спре, въпреки този разпад на държавността, ние сме готови да работим с всяка институция, която все още функционира, защото съдебната власт е една от малкото функциониращи нормално институции, в интерес на българските граждани и на България, посочи още Гешев.

 

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова изрази по-рано очакване Висшият съдебен съвет (ВСС) най-сетне да обсъди по същество искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Пред медиите тя посочи още, че всички аргументи по този спор са в писмените предложения.

 

Едно от основанията е негови незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления, каза тя и припомни, че Гешев сам ги е отменил.

 

Министърът отбеляза, че предложенията на прокуратурата за по-тежки наказания на шофьори, причинили катастрофа след употреба на наркотици и алкохол, както и за отнемането на автомобилите им ще бъдат разгледани, като отбеляза, че част от тях противоречат на Европейската конвенция за правата на човека.

 

Преди началото на заседанието, в залата за заседания, главният прокурор Иван Гешев пожела успех на Надежда Йорданова. Тя му отговори, че успехът е за доброто на обществото и го призова да бъдат внесени обвинителни актове за тежки престъпления, които да издържат в съда.

 

Ако Министерството на правосъдието иска промяна в Конституцията, има ред за това. Но явно някой не е прочел Основния закон. Да се ползва "антипрокурорската търсачка Гугъл" за доказателства не е сериозно, каза още Гешев и отбеляза, че няма от какво да се притеснява, дори целият инструментариум да бъде насочен към него.

 

В изказването си Гешев спомена разследването срещу Васил Божков и закриването на спецправосъдието. Десет часа по-късно пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължи с дебатите по искането за отстраняване.

 

"За съжаление, някои хора трябва да изпитват срам от това, което се случи на заседанието на ВСС днес. Това не са членовете на Съвета. Това са хората, които използваха конституционна процедура за политически цели", каза Гешев в края на дебата.

 

Преди заседанието на съвета Гешев обяви пред журналистите, че целта е той да бъде свален, за да се сложи удобен главен прокурор, да "се сложи послушен главен прокурор и съдебната власт да изпълнява поръчки, както МВР, например". Той прогнозира, че съдии и прокурори ще "бъдат изправени пред избора да нарушат закона, или да останат без работа и да не могат да хранят семействата си".

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени