Иван Гешев: Оставката ми искат наследниците на комунистическата номенклатура

За мен наистина е енигма как невинните жертви на тоталитарния режим изказват подкрепа за действията на главния прокурор, а наследниците на номенклатурата искат оставката му, добави той

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Twitter

Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат върху съдебната система. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в bTV пред Мария Цънцарова.

 

"Искам да посоча на първо място, че България е парламентарна република с парламентарно управление. Съгласно чл. 3 от Конституцията, никоя партия, организация и отделна личност не може да си присвоява народния суверенитет. Освен това – съдебната власт е независима и прокурорите се ръководят само от законите. Според разбирането на Монтескьо за разделение на властите е ясно, че между властите трябва да има взаимодействие и ясно е че в съвременната демойкратична общност има 4-та власт която е отдалечена и независима – това сте вие медиите", каза още в началото на разговора главният прокурор Иван Гешев

 

Водещата Мария Цънцарова заяви, че било истинско "чудо" срещу нея да застане главният прокурор, а Гешев й отговори, че той не отказва разговори и не "избягва" гостуванията в bTV.

 

Не смятам че трябва да участвам и коментирам политически процеси и да отговарям на полит въпроси, отказвам да отговарям на политически въпроси, които касаят политическите партии, парламента и други институции с различни правомощия. Но ще отговарям на всякакви въпроси в тези рамки, които касаят моята отговорност като главен прокурор, доави Гешев.

 

И продължи:
"Иначе, какво чувам аз ли? Чувам това, което вие чувате. Кой ми иска оставката, да попитам? Конкретно кой? Вчера се видях с 3-ма души, които след 9 септември са осъдени на разстрел, най-младият на 83 години, най-старият на 92 – невинни жертви на репресивния тоталитарен режим и комунистическия апарат. Те подкрепиха усуилията, които прави прокуратурата и си говорехме дълго – светли хора, те не се оплакваха, не разказваха за страданията си, а питаха какво направихме със страната си и какво правим със страната си. Исканията за оставка за от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата на репресивния режим. Мисля че е ясно на всички български граждани за кого говоря. Това не е метафора – това е констатация". 

 

В отговро на въпроса коя е най-голямата му грешка Гешев заяви:

"Съществената грешка, и продължавам да я правя, че продължавам да мисля, че можеш да промениш всичко, което се случва в страната, към по-добро", каза още той.

 

На въпрос дали има война между институциите, той отговори: "Ние почнахме война с престъпността, с олигарси, с членове на действащо правителство".

"Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, ще спазваме закона. Това е разделителната линия", категоричен беше главният прокурор.

 

"Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат на съдебната система", каза още той.

 

"Това, от което се ръководя, е да се спазва българският закон. Единствената цел на прокуратурата е спазването на закона и няма недосегаеми хора, ако са налице съответните законови основания. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван. А ще спазваме закона - това е разделителната линия. 

 

Няма да позволя политиците да въздействат на независимата съдебна система. Историята е показала, че най-големите репресии са тогава, когато политиците се опитват да се намесват и контролират съдебната система", отбеляза той.

 

Гешев каза още, че не може да отговаря за други, които не са си свършили работата, че има разделение на властите.Запитан защо "партиите на протеста са го припознали като човек на ГЕРБ и ДПС", той отговори: "За мен наистина е енигма как невинните жертви на тоталитарния режим изказват подкрепа за действията на главния прокурор, а наследниците на номенклатурата искат оставката му".

 

Относно изказване на президента Радев, че прокуратурата се ползва за репресии, Гешев заяви: "По този въпрос трябва да попитате президента".

Той призна, че се е виждал и разговарял с президента на различни събития. "В последната година има диалог, за разлика от парламента, където виждам, че определени парламентарни групи ги виждам, че ги е страх да участват в диалог с прокурора".

 

По темата за делото за КТБ Гешев посочи: "Тук въпросът е защо изчезна публичен ресурс около 7 млрд. и какви са последици от това, а не някакви подробности". И добави: "Аз съм един от десетките наблюдаващи прокурори по това дело".

 

Гешев не се поддаде на провокацията на Мария Цънцарова за инициалите Д.П. в делото за фалиралата банка. "Аз не мога да гадая кой е Д.П. Ако смятате, че Д.П. е Делян Пеевски, желаете ли да ви отговоря? Аз не се притеснявам".

 

"По делото са проверени всички кредити, свързани с него, и всички фирми, и те са възстановени", обясни той.

 

"Всичко е проверено. Дали правилно съм разбрал въпроса ви, че става въпрос за Делян Пеевски. Аз ви казвам, че всичко е проверено", каза още той. "Има едно П, между другото. Прокопиев. Възможно е и да има буква П. Вкарвате ме в един разговор, който става невъзможен", каза още Гешев.

 

Той увери, че са проверени и Иво Прокопиев, и Цветан Василев, и политици, и журналисти. Специално за Цветан Василев той каза, че по време на разследването е стигнал до заключението, че той е осъществявал неформална политическа власт или реална власт в държавата.

 

По никакъв начин няма да допусна някой да оказва политическо влияние върху прокуратурата, защото работата на прокуратурата е да спазва закона. Моята работа също е заедно с тези, които подкрепят прокуратурата да възстановим вярата в доброто и справедливостта. И аз ще направя възможното и невъзможното да възстановим вярата в прокуратурата. Моята работа е и ще направя всичко възможно да отсея и защитя истината и прокуратурата да разследва неистината, подчерта Иван Гешев.

 

Попитан кои хора са олигарси, той обясни: "Моето определение е хора, които на базата на тази криминална трансформация на собствеността след 90-те години придобиха реална финансова, оттам и политическа власт, и които придобиха и медийна власт, връзка с различни мрежи от неправителствени организации и тази власт се употребява за собствено облагодетелстване.

 

Водещата Мария Цънцарова се сбърка тотално по време на интервюто и се обърна към Гешев с "г-н Пеевски". "Много този г-н Пеевски ви е влязъл в главата, защо така?", каза главният прокурор.

 

По отношение на санкциите по закона "Магнитски" срещу Делян Пеевски, той коментира: "Тези неща според европейското законодателство нямат никаква правна стойност".

 

"Българската прокуратура е извършила пълна проверка. Не са констатирани никакви факти и обстоятелства, които да подкрепят това нещо. Отделно сме запитали американските власти, които нямат нищо в подкрепа на това нещо", заяви той.

 

Попитан дали заявява, че Пеевски не е търгувал с влияние, той каза: "Не. Ние казахме, че сме проверили и българската прокуратура не е установила такива факти и обстоятелства".

 

"Всичко, свързано с Божков, Горанов, е проверено в делото, което е срещу г-н Божков. Там има екип от наблюдаващи прокурори, върху които главният прокурор няма правомощия", каза още той.

 

Главният прокурор бе попитан за ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова и това, че Бойко Рашков е казал, че срещу тях има висящо производство.
 
"Г-н Бойко Рашков отдавна съм казал, че не искам да го коментира. Естествено, че то (производството, бел. ред.) не е срещу тях и г-н Рашков е доцент, а може би професор и трябва да знае, че не може да има производство срещу определено лице. Не гледате ли телевизия, не видяхте ли, че МВР без да уведоми прокуратурата предприе действия в нарушение на закона, защото трябва не МВР, а следовател да осъществи тези действия.Това е тотално нарушение на българското законодателство и въпреки това образуваха арест по неотложност. Нарушение на закона е, защото не са следователи, без да уведомят прокуратурата, след това се наложи действията да се повтарят. Вие не знаете ли, че има наказателно производство, което не е приключило? Това производство, което започна – МВР на г-н Рашков започна да клонира производства. Той създаде едно производство, което клонира производството Божков".
 
На въпрос за"Мата Хари" главният прокурор искрено се удиви: "Вие сериозно ли ми задавате този въпрос?".
 
И продължи:
"Главния прокурор не води разследванията, не може да познава 300-400 конкретни дела. Той е административен ръководител. Вие знаете ли или не знаете българската конституция и какво прави българският главен прокурор. Това което знам е, че в най-скоро време българската общественост ще получи информация, както и европейските прокурори".
 
Българският главен прокурор не ръководи конкретни разследвания, не е длъжен да е запознат, не взима решения, той е административен ръководител на административни ръководители, за пореден път отговори Иван Гешев на настоятелната и крайно тенденциозна Цънцарова.
 
"Ще ви отговоря – дава ли сме информация на европейската комисия. В момента делото е в Софийска градска прокуратура (за някакво предполагаемо международни пране на пари, в което уж било замесено името на Борисов, бел. ред.). Известно ми е, че и там делото е пред приключване и се чака молба за правна помощ от Кипър. Това е единственото което мога да очертая, няма как нито съм длъжен, нито имам правомощия да коментирам. По същият начин може да питате г-жа Захарова (ВКС, бел. ред.) и г-н Чолаков (ВАС, бел. ред.) за конкретни производства и те ще ви отговорят по същия начин, защото това са разпорежданията на българския закон и българската конституция. По всички случаи, по които има проверки се установява обективната истина чрез способите на българското законодателство", подчерта главният прокурор Гешев.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени