Иван Гешев отиде извънредно в парламента заради манипулираните снимки от спалнята на Борисов! ГЕРБ иска процедура за изслушването на Лена и Кирчо за видеата на ПИК от стълбището и от Солун

Преди това главният прокурор Иван Гешев говори и пред журналисти в парламента

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев отиде извънредно в парламента, за да участва в Комисията по превенция и противодействие на корупцията, за да бъде изслушван за манипулираните снимки от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Главният прокурор обяви, че по случая информация могат да дадат наблюдаващите прокурори, той няма такова право според Конституцията. Това съобщава Агенция ПИК.

 

Тома Биков от ГЕРБ попита защо е поканена само г-жа Йончева на изслушването, а не е поканен евродепутатът Андрей Новаков или например чешкият евродепутат, който е оповестил, че резултатите от експертизите за снимките от спалнята на бившия премиер.

 

Анна Александрова от ГЕРБ също изрази възмущението си от дневния ред. Според нея комисията е от 17 души и трябва да бъдат поне 9 депутати в залата, за да започне заседанието. След като процедурата й комисията да спре работа, тъй като е нелегитимна, беше отхвърлена, Александрова поиска изслушване на "Кирчо и Лена" за видеата на ПИК от стълбището пред любовната им квартира и от Солун, защото те вълнуват обществото. 

 

Тома Биков също поиска на следващото изслушване тук да бъдат Кирил Петков и Лена Бориславова, за да кажат има ли записът от стълбището отношение към назначаването й в Българската банка за развитие. "Защото това е конфликт на интереси. Тези записи истински ли са, или не са", попита той.

 

Главният прокурор Иван Гешев попита защо не поканят в залата г-жа Веселина Томова от "Афера", която първа е разпространила снимките и изрази притеснението си, че в тази комисия трябва да се дебатират сериозни законодателни проблеми, а тя започва с проблеми с кворума и броенето на депутатите.

 

Преди това главният прокурор Иван Гешев говори и пред журналисти в парламента. "Главният прокурор не е длъжен да се явява в парламентарни комисии. С оглед последното решение на Конституционния съд, той може да представя в Правната комисия само обобщена аналитична информация, а не информация по конкретни досъдебни производства. От изключително значение за прокуратурата е взаимодействието между отделните власти. Това взаимодействие обаче предполага взаимно уважение и спазване на принципите на държавността.

Едва ли е коректно в 16 ч да се получава покана и да се иска в нарушение на закона и на Конституцията определена информация до 17 ч. Надявам се тази форма на спешност да не говори за липса на усещане за държавност", коментира Иван Гешев.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени