Иван Гешев: Причината да се закрият специализираните структури е, че притесниха хора с голям финансов ресурс, а оттам и лица от обществения живот

Бяха закрити, защото свършиха своята работа. Имаше очакване, че няма да заработят, но те заработиха

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Lex.bg

Благодаря на специализираните структури, които направиха толкова, колкото не е направено след 89-та година, особено по проблема с корупцията по високите етажи. Това не са празни думи, а статистика. Това каза на брифинг със спецпрокуратурата главният прокурор Иван Гешев.

 

"Тези успехи бяха постигнати въпреки морално остарелия НК от 68-ма година и съпротивата на много институции. Тези специализирани институции бяха създадени по инициатива на европейските ни партньори. Имаше очакване, че няма да заработят, но те заработиха", добави той.

 

"Благодарение на тях падна наблюдението на Българияг в направлението организирана престъпност. Дори вчера получих благодарност от германски прокурор и шефа на криминалната служба за дейността на прокурор Мравкова и служители на МВР", подчерта Гешев.

 

Въпреки трудностите, напрежение и проблемите, лишенията в личен план, постигнахме резултати. Причината да се закрият тези структури е, че притесниха хора с голям финансов ресурс,а оттам и лица от обществения живот - няма да кажа политици. Бяха закрити, защото свършиха своята работа", коментира той.


"Предстоящите последствия няма да се дължат на българската прокуратура и съдебна власт. Настъпващите проблеми ще бъдат за сметка на тези, които направиха това нещо. Въпросите са не към прокуратурата, а към политиците, които направиха това пред очите на цяла България", добави Иван Гешев.

 

"Предвиждам, че ще има амнистия за голяма част от 800-те досъдебни висящи производства. Този закон, който някои наричат съдебна реформа, не съхранява досегашните разследвания. Трябва да е направен разумно, а не неграмотно за 2 седмици", подчерта главният прокурор.

 

"Ще има амнистия за лица, предадени на съд. Структурите бяха богатство за държавата. Цената, която гражданите ще платят, е увеличаване на престъпността, завръщане на ОПГ в малките градове. Регионалните магистрати не са подготвени за телефонни измами, убийства, изнудване, разпространение на дрога", допълни Гешев.

 

И продължи:
"Надявам се да не се случи тази мрачна картина, но обективно е на път да се случи. Надявам се "Еуроджъст" да спаси, доколкото може. Гражданите да си зададат въпроса "Защо"? Дали е политика, пропаганда, кризисен ПР, безхаберие, неграмотност или нещо друго - влизането за разговор в джипове на предадени на съд лица?"

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени