Иван Гешев: Причината за този бум на престъпността се дължи на бездействие, а може би абдикация - на определени държавни институции

Всеобхватна правна реформа трябва да реши реалните проблеми на българските граждани

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

Всеобхватна правна реформа трябва да реши реалните проблеми на българските граждани. Това заяви в парламента главният прокурор Иван Гешев, според когото в страната има бум на престъпността. "Ние трябва да решаваме проблемите на българските граждани, защото иначе ще се борим с последствията и трябва да решим тези проблеми тук и сега. Защото българските граждани нямат търпение и то се изчерпва. Защото причината за този бум на престъпността се дължи на бездействие, а може би абдикация - на определени държавни институции. И това са причините за да сме до това положение почти до национална катастрофа с борбата с престъпността. Българската прокуратура ще направи всичко възможно да защити българските граждани", заяви Иван Гешев, който се срещна с парламентарната група на "Български възход" в Народното събрание.

 

Срещата беше по инициатива на политическата формация на бившия служебен министър Стефан Янев, след като Гешев изпрати до всички депутати в новия парламент писма с призив за активно взаимодействие и диалог между институциите. 

Главният прокурор заяви, че изпратените писма до депутатите за израз на загриженост за провала в борбата с престъпността и отново настоя за диалог:

"И ние призоваваме за диалог и за решаване на проблемите на българските граждани и за всеобхватна правна реформа, която решава реалните проблеми, а не измислени клишета, които се употребяват с цел политическа употреба или с цел постигане на някакви нелигитимни цели, може би, мотивирани от нещо, което, не бих нарекъл нечисто, но нещо, което не е в интерес на Родината и на българските граждани".

 

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев изрази мнение, че съдебната реформа не бива да се персонализира и че липсата на взаимодействието на институциите води до усещането за липсата на справедливост. Войната по пътищата беше посочена като един от най-сериозните проблеми пред правораздаването. По време на срещата се чу готовност за дебати в експертна група за законодателни промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата. В края на срещата Стефан Янев изрази готовност да работи с главния прокурор, като заяви, че разчита на юридическата му експертиза за провеждане на съдебна реформа, а Гешев обяви, че има покани от още три парламентарни групи, без да спомене кои са те.

 

На въпрос от депутата от "Български възход" Тихомир Георгиев: "При цялото ми уважение към Вас, кой контролира Вас?", Гешев отговори:

"Първо жена ми, най-вече - като един истински мъж трябва да си призная. А иначе, ако говорим за контрол, нека си отговорим, че има решение на Конституционния съд, че всеки един магистрат, който е в България и който е компетентен – прокурор, може да повдигне обвинение на главния прокурор. Но изначално да приемаш, че главният прокурор е един престъпник, но ако стане председател на ВКС, той става с почти божествени функции, да ви кажа, просто дори статистически не отговаря на истината".


Същевременно по-рано днес беше публикувано становище на Венецианската комисия към Съвета на Европа, според което у нас освен възможност за разследване на главния прокурор, трябва да се намалят неговите правомощия, включително влиянието му във Висшия съдебен съвет 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени