Иван Гешев се срещна с главния прокурор и с председателя на ВАС на Турция

Двете страни обсъдиха ограничаване на нелегалната миграция в региона, противодействието на трансграничната организирана престъпност и борбата с тероризма

Иван Гешев с главния прокурор на Турция Бекир Шахин и председателя на ВАС Мехмет Акарджа
Иван Гешев с главния прокурор на Турция Бекир Шахин и председателя на ВАС Мехмет Акарджа Източник: ПРБ

Днес, 24.01.2022  г., българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, бе приета от главния прокурор на Република Турция Бекир Шахин и от председателя на Върховния апелативен съд на Република Турция Мехмет Акарджа.

Главният прокурор Иван Гешев разговаря и със своя турски колега Бекир Шахин, по чиято покана се провежда официалното посещение на представители на българската прокуратура в Република Турция.

 

Иван Гешев с главния прокурор на Турция Бекир Шахин
Иван Гешев с главния прокурор на Турция Бекир Шахин Източник: ПРБ

В делегацията са включени още Десислава Пиронева, заместник на главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура и Сийка Милева, говорител на главния прокурор. От турска страна в официалните срещи участваха Ридван Гюндогду, заместник-главен прокурор, Илкнур Алтънташ – старши прокурор, отговорен за международните отношения, и прокурори от Върховната прокуратура на Република Турция.

 

В хода на официалните разговори взаимно бе констатирано високото ниво на доверие и доброто сътрудничеството между прокуратурите на двете съседни страни. Обсъдени бяха въпроси от двустранен интерес, като бе подчертан приносът на Република Турция и Република България по ограничаване на нелегалната миграция в региона. Двете делегации обсъдиха и други аспекти от правното сътрудничество, сред които противодействието срещу трансграничната организирана престъпност и борбата срещу тероризма.

 

Иван Гешев с главния прокурор на Турция Бекир Шахин
Иван Гешев с главния прокурор на Турция Бекир Шахин Източник: ПРБ

Българската делегация разгледа и новата сграда на прокуратурата в Анкара. В разговора между главния прокурор Иван Гешев и турския главен прокурор г-н Бекир Шахин бе дадена висока оценка на съвместната инициатива по провеждане на Форума на главните прокурори от страните на Балканите, чиято втора среща се проведе през 2021 г. в гр. София.

 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени