Иван Гешев: Цели се овладяване на прокуратурата и налагане на полицейска държава

В момента от тази т. нар. "правна реформа" се вълнуват между 4 и 7% от българските граждани, добави той

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Lex.bg

Иван Гешев коментира искането на правосъдния министър Надежда Йорданова да бъде сменен на влизане във Висшия съдебен съвет. Пленумът на ВСС ще се произнесе днес по редовността и допустимостта на предложението на министъра за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор.

 

"Искането на г-жа Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни съждения. От друга страна това са неверни политически твърдения. От трета страна – това са свободни цитати между различни норми. Трите заедно нямат никаква връзка с Конституцията и законите в страната.  От това правно нищо може да се види, че има дълбоко неразбиране на конституционните принципи в страната", заяви той.

 

Надежда Йорданова
Надежда Йорданова Източник: Скрийншот/Свободна Европа

"Оставам с впечатление, че преди 1989-та година сме живели в една образцова демокрация. За съжаление не виждам никаква правна логика, никаква друга логика и никакъв смисъл в цялото изложение. Не виждам и политически смисъл – ако видите социологическите проучвания, в момента от тази т. нар. "правна реформа" се вълнуват между 4 и 7% от българските граждани. Затова единственото обяснение, което имам лично за себе си, надявам се, че не е така, това е овладяване на прокуратурата и използването ѝ за нелегитимни политически цели – налагане на полицейски произвол и полицейска държава. Надявам се да не е така", добави Гешев.

 

По думите му искането за отстраняването му вероятно не е писано от юристи. "С такова впечатление оставам, когато го чета, поне трима са и не са си говорили помежду си”, подчерта обвинител номер едно.

 

Главният прокурор подчерта, че според него българските граждани няма как да приемат за нормално нещо, срещу което са се борили десетилетия. 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени