Иван Гешев: Целта на т.нар. "съдебна реформа" е да се овладее прокуратурата и тя да бъде използвана за нелегитимни цели

Това заяви главният прокурор преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет днес

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

"Целта на т.нар. "съдебна реформа" е да се овладее прокуратурата и тя да бъде използвана за нелегитимни цели, да се отстрани конкретния главен прокурор и съдебната власт да изпълнява поръчки", заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет днес.  

 

"Магистрати – съдии и прокурори, могат да бъдат поставени пред избора да нарушат евентуално закона или да останат без работа. Резултатът ще е цената, която плащат българските граждани – всяко следващо убийство на пътя, всяка следваща телефонна измама, пребит възрастен човек, разбити апартаменти и т.н.", допълни той.

 

Главният прокурор изказа съболезнования на близките на загиналите млади жени в София при тежкия инцидент от 05.07.2022 г. Той посочи, че прокуратурата е внесла преди две години експертни предложения да се отнемат в полза на държавата моторни превозни средства на лица, които са употребили алкохол и наркотици и са причинили смърт или средна телесна повреда при пътнотранспортно произшествие, но реакция не е последвала.

 

 

Иван Гешев отбеляза, че е издал методически указания при такива случаи прокурорите да преценяват и да се иска от съда отнемането на МПС, но  министърът на правосъдието е посочил това като основание да се иска отстраняването на главния прокурор.

 

Според някои "съдебна реформа" е да се закрият специализираните съд и прокуратура в интерес на олигархията и мафията и по този начин да се постигне амнистия за около 800 дела на олигарси, лица, които са обвинени за тероризъм, за шпионаж, за най-тежките престъпления, заяви Иван Гешев. Той  определи като безпрецедентен фактът, че 2 години докладите на прокуратурата, на ВКС, на ВАС отлежават в Народното събрание, а председателите им въобще не са изслушани.

 

Главният прокурор потвърди, че въпреки разпада на държавността, който се наблюдава, прокуратурата е готова да работи с всяка една институция, която все още функционира, в интерес на българските граждани и на България.

 

Още от "Закон и ред"

Обвиняемият за контрабанда Стефан Димитров е откаран в болница

Стефан и Марин Димитрови и шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова бяха задържани след акция на спецслужбите и обвинени за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние и контрабанда

Прочетете повече прочетете повече

Калин Стоянов: Знам за вечеринки в дома на Рашков – имало е кадруване и разпределяне на задачи

На тези вечеринки са се разпределяли задачи на всеки от там присъстващите кой и по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана аз министър на вътрешните работи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени