Иван Гешев: Тук нарушаваш Конституцията и ставаш канцлер, в Австрия е различно (ВИДЕО)

Противоречи на базовите европейски стандарти да се правят конституционни промени "за" или "против" отделна личност

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: 24 часа/Йордан Симеонов

Явно ще трябва да извървим още дълъг път преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш конституцията и евентуално да станеш канцлер, заявява в интервю за "24 часа" главният прокурор Иван Гешев.

 

"Смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал", казва още той.

 

Щеше да е притеснително, ако политиците ме хвалеха, а не ми искаха оставката, смята Иван Гешев. Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не древния Рим за шепа богоизбрани, добавя той.

 

Противоречи на базовите европейски стандарти да се правят конституционни промени "за" или "против" една институция или "за" или "против" отделна личност. За мен е странно как от една страна се говори за върховенство на закона, а от друга - се лансират идеи, които са в явно нарушение на задължителната практика на Конституционния съд, както и на основополагащи правни принципи, заявява Иван Гешев.

 

Още от "Закон и ред"

Разкрита е организирана престъпна група, специализирана в трафик на български граждани и нелегални мигранти

В брифинга участваха окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, заместник окръжният  прокурор и наблюдаващ прокурор по делото Николай Пачевски, директорът на ГДБОП-МВР Явор Серафимов, заместник директорът на  ГДБОП-МВР Мирослав Рашков и началникът на отдел за Плевен при ГДБОП-МВР Светослав Маринов

Прочетете повече прочетете повече

Апелативна прокуратура–Варна подготвя протест до ВКС с искане за по-тежко наказание за 19-годишен младеж от Шумен, убил

Прокурорът по делото от Апелативна прокуратура-Варна е категоричен, че именно заради високата скорост, с която е предизвикано пътното произшествие, наказанието на виновния трябва да бъде ефективно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени