Иван Гешев: Тук нарушаваш Конституцията и ставаш канцлер, в Австрия е различно (ВИДЕО)

Противоречи на базовите европейски стандарти да се правят конституционни промени "за" или "против" отделна личност

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: 24 часа/Йордан Симеонов

Явно ще трябва да извървим още дълъг път преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш конституцията и евентуално да станеш канцлер, заявява в интервю за "24 часа" главният прокурор Иван Гешев.

 

"Смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал", казва още той.

 

Щеше да е притеснително, ако политиците ме хвалеха, а не ми искаха оставката, смята Иван Гешев. Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не древния Рим за шепа богоизбрани, добавя той.

 

Противоречи на базовите европейски стандарти да се правят конституционни промени "за" или "против" една институция или "за" или "против" отделна личност. За мен е странно как от една страна се говори за върховенство на закона, а от друга - се лансират идеи, които са в явно нарушение на задължителната практика на Конституционния съд, както и на основополагащи правни принципи, заявява Иван Гешев.

 

Още от "Закон и ред"

Прокурор Илиана Кирилова отказва на Никола Минчев да се яви в комисията "Нотариуса" на НС

Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото, пише тя

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени