Иван Гешев в Брюксел: Като българин не съм горд да го кажа, но е нужно по-сериозно наблюдение върху България по механизма за върховенство на закона

Българската прокуратура е изключително притеснена - не очаквах и не съм виждал в работата си след 1994-та година такива лоши тенденции, казва той

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

Българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци сериозно се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия на върховенството на правото. Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз лично не очаквах и не съм виждал в работата си след 1994-та година.

 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Брюксел, където беше изслушан в Групата за мониторинг на демокрация в Европейския парламент. Не се чувствам горд като българин да го кажа, но прокуратурата смята, че е налице нужда от по-сериозно наблюдение върху България по механизма за върховенство на закона, каза Гешев.

 

"Българската прокуратура е изключително притеснена последните месеци, че сериозно се заличава постигнатият напредък на България, след приемането ни в ЕС по отношение на върховенството на правото и правата на човека.Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз никога не съм виждал след 1994 г. в сегмента върховенство на правото и права на човека относно малцинствени групи и хора в неравностойно положение. Не се чувствам горд като българин да го кажа, но има нужда от по-сериозен диалог с европейските институции и наблюдение върху България по новия механизъм за върховенството на закона върху България предвид тези притеснителни тенденции. С  бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години. Казвам го съвсем отговорно и според мен българите това вече са го усетили. Скоро няма да може да бъде скрито от българските гражданиИ. Това каза главният прокурор Иван Гешев, който беше изслушан от Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Брюксел", предупреди главният прокурор.

 

Като причина Гешев изтъкна опитите за война със съдебната власт и липсата на взаимодействие между институциите. Главният прокурор заяви, че европейските депутати не са го питали нито за "Барселонагейт", нито за случая с кюлчетата.

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени