Иван Гешев: Внимателно следете какво ще се случи с обезпеченията и запорите след закриването на спецправосъдието

Интерес от закриването на специализираните структури имат тези, които българските граждани наричат "мафия", заяви той

Иван Гешев в НС
Иван Гешев в НС Източник: ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев дойде на заседанието на заседанието на Комисия по конституционни и правни въпроси в 47-ото Народно събрание, която обсъжда на второ четене промените в Закона за съдебната власт. Измененията предвиждат закриване на специализирания съд и прокуратура.

 

"Тук съм само и единствено от уважение към институцията Народно събрание и да кажа на народните представители няколко неща. Основното е, че ръководството на прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети решения, за които нямат значение аргументите, още по-малко юридическите аргументи, и фактите, и зад които седят, надявам се, не единствено и само интересите на това, което вие наричате олигархия и мафия", каза пред журналисти главния прокурор.

 

По думите му резултатът от тези действия ще бъде само приключване безславно на най-важните дела в държавата, освобождаване на едни огромни парични средства и това ще е единствено в интерес на престъпността. Той предупреди, че отговорността няма да носи съдебната власт, а този, който извърши тези действия.  В началото на заседанието главният прокурор повтори думите си и пред народните представители в комисията. 

 

"Интерес от закриването на специализираните структури имат тези, които българските граждани наричат "мафия". Ако това стане, делата ще приключат безславно. Нека българските граждани да следят какво ще се случи и със съответните обезпечения и запори, какви ще са последствията. И  тогава въпросите няма да са към българската съдебна власт", заяви Иван Гешев.

 

Това е политическа обосновка, коментира главният прокурор. Историята е показала, че тези, които говорят от името на народа, обикновено не представляват народа, допълни той. Иван Гешев се обърна към магистратите от специализирания съд и прокуратура: "Прокуратурата ще ви подкрепи". 

 

Главният прокурор попита как върховенството на закона кореспондира с интересите на т.нар. "олигарси" и "мафия", които ще обслужи този закон, и с лустрацията на съдии. Той подчерта, че вносителите на законопроекта нямат нито един юридически довод, което се доказва от анализите  за ефективността на специализираните структури. 

 

"Закриват ги, защото работят, защото правят това, което Европейската комисия и европейските ни партньори искат", каза Иван Гешев и добави, че "прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети политически решения". 

 

Ще има европейска реакция на това, което предстои да се случи, тъй като това е предварително взето решение, предупреди Иван Гешев. Той поясни, че специализираните прокуратура и съд са най-ефективните и ефикасни в борба с тероризма и организираната престъпност в България след 1989 г.

 

"Това, което ще се случи е във вреда на всеки един български гражданин и уронва престижа на съдебната система, засяга върховенството на закона и правовата държава", подчерта главният прокурор.

 

След размяната на реплики с Христо Иванов главният прокурор си тръгна от заседанието на правната комисия. 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени