Иван Гешев: Води се война срещу прокуратурата, сезираме български и европейски институции (ВИДЕО)

Независимостта на българските магистрати трябва да бъде отстоявана в интерес на българските граждани, каза още Гешев

Брифингът на прокуратурата
Брифингът на прокуратурата Източник: NOVA

Прокуратурата ще сезира български и европейски институции, както и дипломати на други държави у нас за натиск от страна на МВР срещу наблюдаващите прокурори по разследването по разследването на злоупотреби при строежа на АМ "Хемус". Това обявиха от ръководството на държавното обвинение на брифинг, след като по-рано от СГП изнесоха данни, че е упражнен безпрецедентен натиск върху наблюдаващщите прокурори от страна на ГДБОП. 

 

Главният прокурор Иван Гешев коментира, че не става дума за професионален конфликт, както го определи вътрешният министър Бойко Рашков. "Не става въпрос за война между МВР и прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата. Резултатът от тази война е бум на престъпността и затова ще платят българските граждани.

 

За първи път виждам такъв безпрецедентен, неправомерен натиск върху редови прокурори. И то дами. Чух, че служебният министър - доц. Ршков някъде е казал, че това е служебен конфликт. Това е вероятно незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието. Явно някои хора така възприемат основните европейски принципи и стандарти като върховенство на закона и разделение на властите. Независимостта на българските магистрати трябва да бъде отстоявана в интерес на българските граждани. Ние ще работим само и единствено в интерес на българските граждани", каза Гешев.

 

"Помня много конфликти между институциите, но те винаги са личностни. Те не трябва да се пренасят между институциите. Това ощетява обществото. Всеки има своите функции в наказателния процес", допълни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

С оглед изключителната важност и опасността от засягане на основни принципи на правовата държава прокуратурата ще поиска съдействие и ще информира за случая: прокурорската колегия на ВСС, председателя на Народното събрание, президента, премиера на републиката, представители на Еврокомисията, посолствата на всички държави от ЕС у нас, посолствата на САЩ и Великобритания, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Международната асоциация на прокурорите, съобщи заместникът на главния прокурор Даниела Машева.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени