Иван Гешев за 18-те мъртви мигранти: Това е резултат от съсипването на МВР от Бойко Рашков

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг, на който бяха представени подробности по разследването на трагедията с камиона-ковчег, открит край софийското село Локорско

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews

Вчера беше един лош ден за България. Отново влязохме в черната статистика на Европа и световните новини, за съжаление с лошо. Желая успех на колегите в разследването.

 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг, на който бяха представени подробности по разследването на трагедията с камиона-ковчег, открит край софийското село Локорско.

 

18 мигранти, сред които едно дете, бяха намерени мъртви в тайник на превозното средство. 34-ма бяха настанени в болница. Трима от пострадалите са в тежко състояние.

 

Тайникът, където са намерили смъртта си 18-те афганистанци
Тайникът, където са намерили смъртта си 18-те афганистанци Източник: ПРБ

"Това, което видяхме - тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите, от съсипването на МВР от един бивш вътрешен министър, от определени т.нар. политически решения, които някои наричат съдебна реформа. Закриха най-сериозният инструмент за борба с организираната престъпност - Специализираната прокуратура. Резултатите са видими", посочи Иван Гешев.

 

Камионът със загиналите мигранти
Камионът със загиналите мигранти Източник: ПРБ

"Бих попитал дали някой ще се извини на българските граждани. Надеждата ми е, че всички ние, говоря институциите, виждам сериозните усилия на министър Демерджиев, виждам желанието и на други институции за съвместна работа, надявам се, че ще се опитаме да гарантираме сигурността на българските граждани", продължи той.

 

"Прокуратурата, тези години, прави точно това. Наш основен враг е престъпността", завърши той.

 

В брифинга участват главният прокурор Иван Гешев, Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор по разследването и директор на НСлС, Христо Кръстев, говорител на Софийска градска прокуратура, Атанас Илков, директор на ГДНП, както и Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата в Бургас и ГДБОП неутрализираха престъпно сдружение, занимаващо се с разпространение на метамфетамин, мари

Задържаното количество високорискови наркотични вещества е над 12 килограма марихуана, около 2,3 килограма метамфетамин и 30 грама кокаин

Прочетете повече прочетете повече

Обобщена информация за нарушения и престъпления, свързани с изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите, са разпределени както следва: АП-София - 34; АП-Бургас – 27; АП-Пловдив - 5; АП-Варна – 23; АП-Велико Търново - 8

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени