Ивайло Ангелов, ръководител на АСП: Най-вероятно КС ще обяви за противоконституционен Закона за закриване на спецправосъдието

НС няма правомощия да го закрие, обяснява той

Ивайло Ангелов
Ивайло Ангелов Източник: "Труд"

"Закриването на спецправосъдието е началото на краха. Бърза се, за да се закрие преди излизането на доклада за върховенството на правото, където се очаква съдебната реформа да бъде остро критикувана. Всички европейски институции ни подкрепят.

 

Благодарение на нашите усилия законът придоби човешки вид. Най-вероятно КС ще обяви за противоконституционен Закона за закриване на спецправосъдието, НС няма правомощия да го направи. 60-70% от досъдебните производства ще се провалят, останалата част ще се забавят с години".

 

Това заяви Ивайло Ангелов, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура за "Денят на живо" по NOVA NEWS. За него ще бъде предизвикан хаос. "Не разбирам защо за дни трябва да се закрие нещо, създавано с десетилетия. Най-голям брой дела има за ОПГ - над 700, десетина са за тероризъм, общо към 1500.

 

Делата са за големи измами и престъпления, дейността е много мащабна", категоричен е Ангелов. По думите му много от делата ще бъдат обект на спор за компетентност. "Един прокурор е натоварен с около 40 досъдебни производства. Притеснен съм след закриването какво ще се случи с тях. Между 8 и 10 месеца разследвания по тях няма да се провеждат - в оптимистичния вариант.

 

В песимистичния - около 3 години, заради правилата на документооборота. Средно едно дело е около 40 тома, 200 листа. В следващите 3 месеца трябва да опишем всички дела, но срокът е много кратък. Физически е невъзможно. Има опасност да започнат от начало редица дела", посочи той.

 

И допълни, че е възможно да изчезнат веществени доказателства. Според него закриването вероятно ще стане факт. "В последните 10 години спецструктурите показват напредък, мониторинга отпадна. В доклада през 2021 г. спецсъдилищата играят ключова роля. Обвиняемите ще искат преразглеждане на мерките", обясни той. И сподели, че в момента са активни около 1600 досъдебни производства и 18 000 преписки.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени