Изслушването на Гешев в Страсбург май не се получи "доста интересно": Елена Йончева го питала дали има новини около “Барселонагейт”, той ѝ отговорил, че няма

Изслушването е продължило само 17 минути

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев Източник: Zonanews

Въпреки уверението, което даде, че "на дата 13 юни" в Европарламента в Страсбург ще е "доста интересно", главният прокурор Иван Гешев не направи разкрития или пък те не "изтекоха" от заседанието, което беше при закрити врата. "Ще изчакам решението на президента Румен Радев за указа за моето отстраняване. Ще изчакам решението на Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България".

 

Това заяви Гешев след като говори в мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към комисията LIBE. Заседанието беше посветено на ситуацията в България. То беше очаквано с голям интерес точно заради казаното от него в понеделник. От пресцентъра на прокуратурата уточниха, че той ще говори по текущи дела като "Барселонагейт" и "златните кюлчета". Заради тази си изява Гешев предпочете да отиде в Страсбург, вместо да остане на дебата във ВСС за отстраняването му. Затова и гласуването за махането мина без него.

 

Изслушването продължи само 17 минути. То започна в 10 часа. "Както винаги обсъждахме важни въпроси като правовата държава и върховенството на закона с мониторинговата група, въпроси като зловредното руско влияние, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува нашите европейски партньори", лаконично обясни Гешев на излизане.

 

Единственият български представител в групата е Елена Йончева. Пред евродепутатите Гешев обяснил, че атаките срещу него започнали, след като казал, че ще арестува руския президент Владимир Путин, ако стъпи на българска земя. Той направи това изявление в края на април по време на визитата си в Украйна.

 

Главният прокурор говорил още за политически натиск върху него, за заговор за свалянето му. Наблегнал на върховенството на закона. По делото "Барселонагейт" съобщил, че е поискана правна помощ от Турция и Кипър за доизясняване на фактите. Година преди това той изпрати в Страсбург резултатите от петорна експертиза, според която снимките с кюлчетата са монтаж.

 

На въпрос на Елена Йончева има ли нови разкрития по досъдебното производство за къщата в Барселона отговорил, че няма. Всичко било събрано в папките, предадени в парламента. Миналата седмица той изпрати в Народното събрание десетки страници по "Барселонагейт" заради поискания имунитет на Бойко Борисов. Някои от депутатите вече започнаха да ги четат. Втори въпрос към него бил зададен и от зелените, но никой повече не проявил интерес и затова Гешев останал само 17 минути в залата.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени