Кетанджи Браун Джаксън стана първата чернокожа жена във Върховния съд на САЩ

Консервативният характер на Върховния съд ще се запази, благодарение на назначените по време на мандата на Доналд Тръмп трима съдии с консервативни и десни убеждения

Джо Байдън и Кетанджи Браун Джаксън
Джо Байдън и Кетанджи Браун Джаксън Източник: Twitter

Сенатът потвърди Кетанджи Браун Джаксън във Върховния съд в четвъртък. Тя ще стане първата чернокожа жена в институцията. Номинацията на Джаксън, 51-годишен съдия с девет години опит във федерален съд, беше потвърдена с 53 срещу 47 гласа - трима републиканци я подкрепиха. Председател на процедурата по одобряването й бе вицепрезидентката Камала Харис - първата чернокожа жена, заемаща тази позиция.

 

"Това е прекрасен ден, радостен ден, вдъхновяващ ден – за Сената, за Върховния съд и за Съединените американски щати", обяви лидерът на демократите в Сената Чък Шумър, цитиран от Асошиейтед прес.

 

Когато Харис обяви окончателния резултат от вота, залата избухна в аплодисменти. Горните галерии на Сената бяха почти пълни за първи път от началото на пандемията, разказа кореспондент на Асошиейтед прес.

 

Джаксън ще заеме мястото си, когато съдията Стивън Брайър се оттегли това лято. Тя бе първият номиниран от Байдън съдия, като мандатът й е доживот.

 

 

Консервативният характер на Върховния съд ще се запази, благодарение на назначените по време на мандата на Доналд Тръмп трима съдии с консервативни и десни убеждения. Така съотношението остава 6:3 в полза на върховните съдии с консервативни убеждения. 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени