Кметът Терзиев сгазил правилата - "съгласувал" протеста срещу БФС без становище от СДВР (НА ЖИВО)

Съгласуването на протеста се е случило часове преди събитието и затова до последно МВР е имало нагласа, че се организира нерегламентиран протест

Калин Стоянов
Калин Стоянов Източник: Скрийншот видео кадър

Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз, без да поиска становище от СДВР, каквато е практиката при такива събития. Това заяви пред ресорната парламентарна комисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

 

По думите му съгласуването на протеста се е случило часове преди събитието и затова до последно МВР е имало нагласа, че се организира нерегламентиран протест.

 

"В деня на протеста разбираме, че този протест вече е съгласуван. Практиката назад в годините е винаги преди съгласуване (от Столична община, бел. ред.) да се иска становище от СДВР. Това не е направено. Затова до последно имахме нагласата за организиран нерегламентиран протест, след което стана ясно, че е съгласуван. И трябваше само в рамките на деня да направим организацията. Тъй като знаехме, че за първи път исторически враждуващи агитки ще се съберат, оценихме, че мероприятието е рисково и взехме решение да изкараме максимален брой служители - около 1500 души. Ако не бяхме взели това наше решение да изкараме толкова сила, можеше последствията да са много по-големи", заяви вътрешният министър.

 

Ресорната комисия в парламента изслушва вътрешния министър Калин Стоянов. Той заедно с главния секретар на МВР, директорите на СДВР и жандармерията дават информация на депутатите за организацията и охраната при протестите срещу БФС, довели до погрома в София миналия четвъртък.

 

Директорът на СДВР Любомир Николов
Директорът на СДВР Любомир Николов

Имаше доста стъклени бутилки, които хвърчаха срещу полицейските служители, кофия за смет, които все още не горяха. И тогава вече когато имахме и ранени гарждани от протестиращите, както и доста големи щети от протестиращите, решихме, че основната маса от фенове, които грубо нарушаваха обществения ред, да бъдат изтласкани към бул. "Евлоги Георгиев", заяви директорът на СДВР Любомир Николов.

 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени