Комедия! Секретарката на Христо Иванов иска оставката на Гешев заради публикации в Twitter

Основно доказателство – публикация на проруския Воински съюз "Васил Левски"-БНО-Шипка, който подкрепя "победоносните руски войски, напредващи към "столицата на Хазарския каганат"

Иван Гешев и Надежда Йорданова
Иван Гешев и Надежда Йорданова Източник: Zonanews
Публикации в Twitter, официални прессъобщения на Прокуратурата на Република България, сигнали на Гошо Боеца и…. текст от сайта на проруската паравоенна организация Воински съюз "Васил Левски"-БНО "Шипка" са основните доказателства на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, бивша секретарка на Христо Иванов, за исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев, съобщава Breaking.bg, позовавайки се на източници в Министерство на правосъдието.
 
Вчера Йорданова внесе във Висшия съдебен съвет "доказателствата" срещу Гешев с искане за неговото отстраняване. То е заради случаите на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г., искането за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева.
 
Друг аргумент е делото на Николай и Евгения Баневи срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).В сигнала на Йорданова се изтъква и липсата на действия по разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета".
 
Заедно с него се споменава и сигналът, подаден в Министерството на правосъдието от бившия съдружник във фирма "Жоси" ООД Георги Цолов Георгиев. Той твърди, че е прехвърлил на бащата на Гешев дял от дружеството, за да получи съдействие от прокуратурата в спор с друг съсобственик.
 
Сред аргументите на Йорданова е и публично изразеното съмнение от страна на Гешев за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, което беше оценено като неоснователно и преднамерено нарушаване на доверието в правосъдието.
 
Освен това Йорданова се е позовала и на "неуважително, подигравателно и враждебно отношение на Гешев към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват критични становища".
 
Министерството на правосъдието изтъква като доказателство за "уронване престижа на съдебната власт" и случаят "Гебрев". Наред с него като доказателство във ВСС са внесени и "указания на главния прокурор "при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство".
 
Сред доказателствата, които Министерство на правосъдието прилага са пет официални съобщения на пресслужбата на Върховна касационна прокуратура, едно на Софийска градска прокуратура, три сигнала от Гошо Боеца от Видин, "туит съобщения от личния профил на главния прокурор" и…."разпечатка на хартия, направена на текст от 02 март 2022 година от интернет страницата на Комитет за национално спасение "Васил Левски" и Воински съюз БНД "Шипка".
 
Последното показва две неща. Явно министърът на правосъдието много е бързал да внесе вчера искането за освобождаване на Гешев и "доказателствата" са събирани в последния момент, въпреки уверенията и на Йорданова и на предшественика й Демерджиев, че в Министерство на правосъдието са се натрупали камари материали срещу главния прокурор. Вкарването на съобщение от сайта на проруските, паравоенни, формирования от БНД "Шипка" в деня на внасянето на искането до ВСС, показва точно обратното. Паника.
 
Второ. Цитирането на материал от тази полузаконна организация, идва точно в деня, когато прокуратурата и ДАНС разбиха поредна руска шпионска мрежа у нас с ареста на ген. Валентин Цанков. И това изглежда абсурдно. Заради скандала България гони двама руски дипломати, един от които шеф на резидентурата на ГРУ у нас. Йорданова е от Демократична България, а един от шефовете на организацията-Иво Мирчев обяви, че те са "ястребите" в управляващата коалиция, които се борят срещу Путин, Русия и Държавна сигурност. С "доказателсвото" на Йорданова от проруска, паравоенна, организация, излиза, че тя обслужва руските интереси в България.
 
Проверка на сайта на Комитета за национално спасение "Васил Левски" и БНО "Шипка" показва само една публикация от 2 март 2022 година. Ето какво пише в нея:
 
"Победоносните войски на светлите сили (Руските б.р) напредват към столицата на Хазарския каганат (Киев б.р), за да строшат оковите на Хазарската мафия !! Под нея се информира, че организацията е изпратила поздравителна телеграма до руските войски".
 
Това ли е доказателството на Надежда Йорданова ?
 
За незапознатите да припомним какво е Комитетът за национално спасение "Васил Левски" и Воински съюз БНД "Шипка". Това е полулегална организация, наричана в много медии "червени фашисти". Уж загрижените за България "националисти" използват старият руски имперски флаг в черно и жълто за фон на гербове и униформи. Тя се ръководи от бившия старшина от Българската народна армия Дончо Русев, подвизаващ се с псевдонима "Валтер Калашников". Членове на Комитета за национално спасение "Васил Левски" и Воински съюз БНД "Шипка" пребиха с палки и юмруци младежи в Бургас протестиращи срещу визитата на "Нощните вълци" на Путин в България през юни 2016 година. Затова те бяха осъдени. 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени